Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Fotboll

Damlandslaget inte överens med förbundet: ”Skilt sig mycket i krav och erbjudande”

Caroline Seger och Linda Sembrant.
Caroline Seger och Linda Sembrant. Foto: Carl Sandin/Bidlbyrån

Det danska fotbollslandslaget strejkar. Inte heller i Sverige har damlandslaget och förbundet ännu kommit överens om ett avtal för 2017.

Kvinnorna vill ha villkor som mer liknar herrlandslagets.

– Det har skilt sig mycket i krav och erbjudande, säger Magnus Erlingmark från spelarföreningen.

De svenska spelarna har avverkat ett EM i sommar och är just nu samlade för att sätta igång VM-kvalet. De gör det utan att ett landslagsavtal för i år ännu är på plats.

Förhandlingarna pågår fortfarande.

– Det har hållit på ett tag, sedan i april, så det har dragit ut på tiden, säger Erlingmark, generalsekreterare i spelarföreningen som företräder spelarna.

Han vill inte vara alltför specifik om vad det är som parterna inte har kommit överens om.

– Det handlar bland annat om ersättningsfrågor, säger han.

– De vill ha liknande struktur som det ser ut på herrsidan.

Hur mycket skiljer det mellan herr- och damlandslaget i dag?

– Det skiljer på hur man får hur man får betalt och när man får betalt och för vad.

Att de danska spelarna strejkar, påverkar det de svenska spelarnas inställning?

– Det vet jag inte. Det är självklart att vad som händer i Danmark kan påverka litegrand. Det är kanske till en del samma frågor.

Caroline Seger säger i en intervju med Radiosporten att det finns bitar att jobba på, men konkretiserar inte heller hon.

– Det krävs en förändring. Så är det bara, säger hon.

I Danmark hade förbundet planerat för en träningsmatch mot Nederländerna inför utsålda läktare på fredag, en repris på sommarens EM-final. Men mötet har ställts in sedan spelarna inte dök upp på landslagssamlingen. De strejkar eftersom förhandlingarna om ett nytt avtal har strandat. Nu är VM-kvalet mot Ungern på tisdag ett frågetecken.

En knäckfråga i Danmark har varit huruvida förbundet ska vara spelarnas huvudsakliga arbetsgivare. Men enligt uppgifter till BT var det oenigheter om ersättningar som till slut gjorde att parterna inte kunde komma överens i helgen.

Håkan Sjöstrand, generalsekreterare på det svenska förbundet, har gott hopp om att förbundet och spelarna i Sverige snart ska komma överens.

– Jag tycker att det är ett ganska normalt förfarande, att under en diskussion så diskuterar man olika former av lösningar, och där är vi nu. Det kom en sommar emellan, och ett EM, och så kom vi överens om EM-avtalet.

Sjöstrand vill inte alls kommentera hur avtalet ser ut i dag eller vad skillnaderna mellan herr- och damlandslagen är.

– Jag ser ingen anledning att över huvud taget diskutera innehållet, utan jag tycker att det är rimligt att det diskuterar vi med de parter som för den här diskussionen.

Parterna ska nu träffas, men när är inte bestämt.

Kan det bli strejk även i Sverige?

– Det kan man ju göra om man inte kommer överens om villkoren. Strejk eller lockout är ju en sista utväg om man inte känner att man hittar fram och det inte finns någon annan lösning, men det är ju den sista åtgärden i så fall. Det är inte aktuellt just nu, säger Magnus Erlingmark.

Det är inte bara de danska fotbollsspelarna som ställer krav internationellt. Bland annat har både fotbolls- och ishockeylandslagen i USA ställt krav på högre ersättningar, och lyckats.

Är den här utvecklingen någonting som ni har funderat över på svenska fotbollförbundet?

– Generellt är den primära anledningen till att man spelar och representerar Sverige att det är ett hedersuppdrag och det är väldigt få som bli utvalda till att representera sitt land i de här sammanhangen. Det primära kommer alltid att vara att man inte gör det för att tjäna de stora pengarna. Sedan kan landslaget vara en väg ut både för herrar och damer för att kunna tjäna pengar i de stora ligorna. Det är vad jag kan säga generellt om landslagsuppdragen, säger Håkan Sjöstrand.

– Sedan ska de intäkter som vi får vad gäller både herrar och damer räcka till så mycket annat för oss också. Det gäller utbildning och andra delar. De är inte öronmärkta för landslagen.

Är du orolig för att det kan bli strejk även i Sverige, att ni inte ska komma överens?

– Ambitionen är alltid att vi ska komma överens. Vi har ingen annan ambition.

Fakta.Så mycket tjänar de danska damerna

Enligt ett dokument som BT tagit del av får danska damspelare 2 500 danska kronor per kvalmatch till mästerskap, en summa som dubbleras om laget lyckas ta sig till mästerskapet. För träningsmatcher på hemmaplan är betalningen tio fribiljetter i det som kallas kategori ett och åtta VIP-biljetter, inte inkluderat mat.

En herrspelare kan som jämförelse få 19 500 kronor för en seger i en kvalmatch på hemmaplan, plus publikbonusar som kan höja ersättningen till 56 000 kronor.

I Danmark kan även 18 utvalda damspelare få extra stöd, en månadsersättning på upp till 4 000 danska kronor. Den vill spelarna nu höja med totalt sex miljoner kronor över två år – en höjning med 342 procent.