Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-21 10:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/daniel-kindberg-doms-till-tre-ars-fangelse/

Fotboll

Daniel Kindberg döms till tre års fängelse

Östersunds FK:s tidigare ordförande Daniel Kindberg döms till tre års fängelse och näringsförbud i fem år. Foto: Michael Erichsen/Bildbyrån

Östersunds FK:s tidigare ordförande Daniel Kindberg döms av Ångermanlands tingsrätt till tre års fängelse för grov ekonomisk brottslighet.

De två medåtalade döms till fängelse i två år och sex månader respektive fängelse i två år.

DN Text

Under rättegången förde åklagaren fram att Kindberg, i egenskap av vd för det kommunala bostadsbolaget Östersundshem och ordförande i Östersunds FK, tillsammans med de två medåtalade, ”Sollefteåbon” och ”Peabmannen” genom luftfakturor tillskansat fotbollsklubben miljontals kronor. De åtalade hävdade att arbete visst utförts och nekade till brott.

Daniel Kindberg döms för grov trolöshet mot huvudman, medhjälp till grov trolöshet mot huvudman, grovt bokföringsbrott och medhjälp till grovt bokföringsbrott till fängelse i tre år. Och får dessutom näringsförbud under fem år.

Sollefteåbon döms för medhjälp till grov trolöshet mot huvudman, grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott till fängelse i två år och sex månader. Får också näringsförbud under fem år.

Peabmannen döms för trolöshet mot huvudman och medhjälp till grov trolöshet mot huvudman till fängelse i två. 

Tingsrätten skriver att ”utredningen talar starkt för att det funnits en brottsplan”.

Bland annat finner rätten att utredningen visat att Daniel Kindberg gett anvisningar om belopp som transportföretagaren från Sollefteå skulle fakturera samt när och i vilken ordning faktureringen skulle ske.

”Det förefaller märkligt att en beställare på detta sätt styr fakturor beställaren själv slutligen ska betala”, skriver tingsrätten.

Läs mer: Daniel Kindberg kommenterar domen: En rättsskandal 

Östersundshem ska enligt domen få 9,2 miljoner kronor i skadestånd. Totalt ska de tre dömda solidariskt betala 13,5 miljoner i skadestånd, plus rättegångskostnader på 400.000 kronor.

Daniel Kindbergs yrkande om ersättning för rättegångskostnader ogillades av tingsrätten.

Biträdande åklagaren Peter Jonsson konstaterar att vissa delar av åtalet har ogillats av tingsrätten.

– Men jag har inte kunnat läsa domen så vad det gäller tingsrättens bedömning, så kan jag inte kommentera det över huvud taget, säger Peter Jonsson till TV4.

Peter Jonsson hade yrkat på fyra års fängelse för Daniel Kindberg, men tingsrätten dömer honom alltså till tre års fängelse.

– Det är rimligt utifrån vad man dömt de tilltalade för att man dömt till fängelsestraff, sedan är påföljden inte så lång som vi yrkat i rättegången. 

Kommer ni att överklaga domen?

– Vi vill läsa domen först.

Vad säger du om nivån på näringsförbudet och skadeståndet?

– Utan att ha läst detaljer så har man dömt till skadestånd i den del som man bifallit och inte i den del man ogillat. Det är rimligt att ett skadestånd utgår. Näringsförbud är någonting som bör utgå när man pratar om den här nivån av brottslighet, säger åklagaren Peter Jonsson.

Centerpartisten Bosse Svensson, kommunalråd i Östersund sedan september 2018, säger sig inte vara överraskad av domen.

– Jag har följt det här noga, säger Svensson till TV4. 

Svensson menar att det är allvarligt att skattepengar gått till att driva Östersunds FK.

– Vi går igenom en självkritisk fas i kommunen och försöker få ordning på det här. Lika bra som Östersunds Europa League-resa var lika dåligt är det som händer nu.

Frågan är hur Östersunds FK:s supportrar tar beskedet att Kindberg döms till tre års fängelse.

– Jag ser en diskussion om det men det finns en genuin kärlek till det här laget, säger Svensson.

Daniel Kindberg kommer att ha en presskonferens i Stockholm klockan 13.30. Den direktsänds på dn.se. Innan dess vill varken Kindberg, eller hans advokat Olle Kullinger, kommentera domen.

– Jag utgår från att vi kommer att överklaga domen, säger Peabmannens försvarsadvokat Jan-Åke Nyström till Östersunds-Posten.

Läs mer:

Johan Esk: Som att en dopad idrottare får behålla medaljen

Jens Littorin: Domen är en personlig tragedi för Kindberg

ÖFK och Kindberg i blåsväder – detta har hänt

Östersunds FK i krismöte efter domen

Det handlar åtalet mot Daniel Kindberg om