Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-23 12:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/dansk-polis-tjanstgor-pa-stockholmsderbyt/

Fotboll

Dansk polis tjänstgör på Stockholmsderbyt

Danska poliser ska assistera de svenska under söndagens derby. Arkivbild från övning på polishögskolan i Stockholm. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Stockholmspolisen får uppbackning av danska kollegor vid söndagens derby mellan Djurgården och Hammarby. Det hela är ett led i satsningen att öka samarbetet mellan poliser i de nordiska länderna.

Totalt rör det sig om ett 20-tal danska poliser som kommer att vara i tjänst under derbyt. De anlände till Stockholm redan i onsdags för att i god tid hinna förbereda sig för matchen på Tele2 arena.

– Det här ingår i ett beslut att öka samarbetet mellan de nordiska länderna, säger Ola Österling, polisens presstalesman.

Och han poängterar att det inte fanns något behov att ta in de danska poliserna till just den här matchen.

– De skulle egentligen varit här redan i juni, men eftersom Danmark då gick till val var det inte genomförbart. Nu valde vi en fotbollsmatch, men det kunde lika väl ha varit en demonstration eller något annat som krävde en större polisnärvaro, säger Österling.

De danska poliserna kommer att bära uniformer liknande sina svenska kollegor, men kommer att kännas igen på sina blå hjälmar. Det är första gången dansk polis arbetar i Stockholm i en exekutiv roll på samma villkor som sina svenska kollegor, med samma rättigheter och samma skyldigheter.

För att undvika eventuell språkförbistring kommer de danska poliserna att ingå i grupper om totalt fem personer. Och en polisman i varje grupp kommer att vara svensk. Varje grupp leds dessutom av ett svenskt befäl.

Enligt Ola Österling ses söndagens derby som ett bra tillfälle att öva inför ett större evenemang i något av de nordiska länderna, som statsbesök eller liknande, där det kan vara bra att få polisiär hjälp från ett nordiskt grannland.

Förutom de danska poliserna kommer även sju finska poliser att vara på plats under derbyt. Dock civila, och som observatörer.

Att utländsk polis medverkat vid evenemang i Sverige har inträffat tidigare. Senast vid skidskytte-VM i Östersund i vintras, då tysk polis var på plats.

Läs mer: Hammarbys säkerhetschef om polisen: Det är som att umgås med en dysfunktionell familj