Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-21 16:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/danska-landslaget-har-inte-rad-att-trana-tillsammans/

Fotboll

Danska landslaget har inte råd att träna tillsammans

Rosengårds danska anfallare Sanne Troelsgaard är kritisk till att landslaget inte samlas. Foto: Ludvig Thunman/Bildbyrån

Svenska fotbollslandslaget är mitt uppe i förberedelserna för sommarens VM. Samtidigt har svångremmen dragits åt i Danmark, som missar mästerskapet. Pengar finns inte för att samla spelarna alla landslagsdagar.

– Det är inte särskilt professionellt, säger Rosengårds Sanne Troelsgaard till Danmarks radio.

Rätta artikel

Världens förbundskaptener har tillgång till sina spelare ett visst antal dagar per år som bestämts av Internationella fotbollsförbundet Fifa. Den just nu pågående landslagsperioden inleddes i måndags. Då samlades det svenska landslaget.

Men den danske förbundskaptenen Lars Søndergaard har inte råd att samla sina spelare förrän på torsdag. Han säger till Danmarks radio att han måste förhålla sig till den budget han fått av DBU, danska fotbollförbundet. Och då prioriterade han ett läger på Cypern i januari och sedan att spela Algarve Cup i februari.

– Vi har försökt att vara ekonomiskt ansvariga och göra så att det går ut över förberedelserna så lite som möjligt. Det har varit en svår balansgång hela vägen, säger Søndergaard till DR.

DBU lämnar över hela ansvaret på förbundskaptenen.

– Det var Lars beslut att laget skulle till Cypern i januari och Algarve i februari, och att hans budget nu är slut, säger chefen Peter Møller.

Men Rosengårds danska anfallare Sanne Troelsgaard är kritisk.

– Vi vet mycket väl att vi inte tog oss till sommarens VM och just därför behöver vi vara samlade och jobba på, annars riskerar vi att hamna än mer efter. Jag förstår inte valet, för det är inte särskilt professionellt, säger hon till DR.

Danmark inleder sitt EM-kval den 29 augusti. Troelsgaard anser att missade samlingsdagar kan få konsekvenser.

– Vi har haft åtta debutanter de två senaste samlingarna och behöver därför träna tillsammans. Det är inte långt till EM-kvalet och det behövs kontinuitet för att få ihop ett lag.

Det är inte första gången danska spelare riktar kritik mot sitt förbund. Under VM-kvalet ledde en avtalskonflikt mellan spelarna och DBU till att kvalmatchen mot Sverige ställdes in