Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-24 01:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/danska-tranare-anklagar-egna-spelare-for-matchfixning/

Fotboll

Dansk tränare anklagar egna spelare för matchfixning

Roskildes tränare Christian Lønstrup anklagar sina egna spelare för matchfixning. Arkivbild. Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

Tränaren för FC Roskilde anklagar sina egna spelare för matchfixning. Det råder kaos i den danska division 1-fotbollsklubben.

Rätta artikel

När Christian Lønstrup, chefstränaren för bottenlaget FC Roskilde, på måndagen hade genomgång av helgens förlustmatch mot Lyngby med sina spelare skrev han ett ord på en tavla:

Matchfixing!

Utan att nämna några namn sade han sig efter en anonym anmälan veta att tre eller fyra av hans spelare satsat stora belopp på klubbens matcher.

Det är tidningen Ekstra-Bladet som berättar om de allvarliga anklagelserna, som man fått bekräftade av flera källor. Lønstrup hade ännu på tisdagen inte kommenterat saken närmare.

Matchen mot Lyngby förlorades med 1–2, sedan motståndarna gjort två mål i slutminuterna.

Enligt källor till danska TV2 ska det vara känt att flera av spelarna i laget spelar på sina egna matcher, något som precis som i Sverige inte är tillåtet.

FC Roskilde är en klubb i kris. En tränare sparkades under säsongen och tidigare i år räddades föreningen i sista stund undan konkurs. Nu kämpar man i botten av division 1, andranivån i det danska seriesystemet.

Enligt Ekstra-Bladet har spelarna bestämt sig för att inte kommentera saken offentligt men tidningen skriver att de reagerat mycket starkt på anklagelserna och gjort en anmälan till Danska spelarföreningen.

– Vi kommer nu att genomföra en undersökning för att se vad som är upp och ner i den här saken, säger chefen, Mads Øland, till tidningen.

Roskildes ägare Carsten Salomonsson meddelade under tisdagen att klubben kommer att samarbeta för att utreda anklagelserna.

Dansk fotboll har inte haft lika många misstänkta fall av matchfixning som Sverige. 2014 anhölls sex personer med koppling till laget Hvidovre IF. Fyra spelare friades senare medan två huvudmän i affären straffades.

Tidigare i år stängdes den danske elitspelaren i badminton Joachim Persson av för brott mot matchfixningsreglementet. Detta sedan han inte anmält att han blivit tillfrågad om att vara med om att rigga en match.

Fotnot: På tisdagen lämnade Christian Lønstrup sitt jobb som tränare i Roskilde FC.