Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-25 19:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/danskduons-nya-uppgift-i-hammarby-ta-ansvar/

Fotboll

Danskduons nya uppgift i Hammarby: Ta ansvar

Jeppe Andersen och Mads Fenger gjorde båda mål mot Dalkurd när Hammarby säkrade platsen i Svenska cupens kvartsfinal. Foto: Allis Nettréus

Första matchen tillsammans på mittfältet blev succé. Hammarbys danska duo Jeppe Andersen och Mads Fenger sänkte Dalkurd med sina mål.

Nu väntar Djurgården i cupderbyt på söndag.

– Det kommer att bli en intensiv match, säger Mads Fenger.

Rätta artikel

Med spelmotorn Junior långtidsskadad har Hammarbys tränare Stefan Billborn inte haft något självklart alternativ bredvid Jeppe Andersen på innermittfältet.

Nyförvärvet från BP, Tim Söderström, fick starta de två första gruppspelsmatcherna i cupen, med blandat resultat.

Till den tredje – och direkt avgörande matchen mot Dalkurd – flyttades Mads Fenger upp från innerbacken.

Ett genidrag skulle det visa sig. Trots att de aldrig tidigare spelat ihop på mitten, så klickade det direkt.

– Jag tycker nog det. Att spela central mittfältare är en lite ny position för mig, men när jag väl kom in i det så kändes det jättebra, säger Mads Fenger som tackar Jeppe Andersen för hjälpen.

– Jeppe var duktig på att tala om för mig hur jag skulle göra och var jag skulle vara någonstans. Det hjälpte mycket. 

Kollega Andersen bollar tillbaka berömmet direkt.

– Mads är självklart en bra fotbollsspelare, så han kan spela i den positionen. Han är också en smart spelare, så jag behövde inte hela tiden tala om för honom var han skulle vara.

– Men ibland var jag tvungen, men annars skulle jag säga att vårt samspel kom helt naturligt. 

Det troliga är att Stefan Billborn låter dem ta hand om innermittfältet även mot Djurgården och att 18-årige Odilon Kossounou får fortsätta som mittback.

Både Mads Fenger och Jeppe Andersen ser fram emot cupderbyt mot Djurgården ”hemma” på Tele2.

– Det är alltid kul att spela de matcherna och speciellt när det betyder så mycket. Vinner vi går vi vidare i cupen, förlorar vi är vi borta. Så det kommer att bli en intensiv match, säger Mads Fenger som tycker det är bra att få den här typen av match innan allsvenskan börjar.

– Då får man in tävlingskänslan. 

– Jag skulle vilja säga att de första tre cupmatcherna var matcher som alla förväntade sig att vi ska vinna, fyller Jeppe Andersen i. Det här kommer bli en jämn match och det kommer bli bra för oss att se hur vi ligger till vid den här tiden för vi vet var vi vill befinna oss, men vi vet inte om vi är där än.

Jeppe Andersen och Mads Fenger tackar publiken efter 3–1-segern mot Dalkurd i Svenska cupen. Foto: Nils Petter Nilsson / TT

Mot Dalkurd dominerade danskduon inte bara mittfältet, de gjorde även alla Bajens mål i 3-1 segern. Mads Fenger gjorde två och Jeppe Andersen ett, som när säsongen summeras, kanske kommer att räknas till ett av de vackraste målen.

– Det är det bästa mål jag någonsin gjort. Om jag ska vara ärlig så måste man ha tur för att lyckas göra ett sånt mål, säger Jeppe Andersen om skottet från 30 meter.

Trots att de varit i Hammarby bara ett och ett halvt år är de redan något av veteraner, naturliga ledargestalter i en trupp med massor av nya ansikten.

– Det är faktiskt ganska konstigt, säger Jeppe Andersen om situationen, men Mads är 28 och jag är 26 så det är naturligt att vi tar ansvar.

Vad tror ni om den kommande säsongen?

– Det är mycket spännande. Förra året var vi riktigt bra, men folk hade inte väntat sig det, så i år förväntar sig folk att vi ska spela bra och göra bra resultat. Så det kommer att bli tuffare och något att försöka leva upp till, säger Jeppe Andersen och fortsätter:

– Men jag tycker att vi har ett lika bra lag som vi hade förra året. Det handlar bara att komma in i flytet och få fram den där vinnarmentaliteten som vi hade förra året igen. Då blir det bra.

Så hur är känslan nu?

– Efter den sista matchen (Dalkurd) så är känslan bra. De första 15-20 minuterna var lite krampaktiga, men plötsligt så hände något och energin fanns där och jag tycker vi spelade riktigt bra. Vi tog ett ordentligt kliv framåt i förra matchen, säger Mads Fenger.

Sedan tränare Jacob Michelsen fick sparken och Björn Paulsen såldes till tyska andraligan, är de ensamma kvar av den tidigare danska invasionen.

Umgås ni mycket utanför planen?

– Nej, inte alls. Vi lever ganska långt bort från varandra. Jag bor i Älvsjö med min flickvän, säger Jeppe Andersen.

– Och jag bor i Nacka med min familj, säger Mads Fenger och konstaterar sedan:

– Vi ser varandra varenda dag, så varför träffas när vi är hemma?