Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fotboll

Dansken Kuhn tar över Malmö FF

Foto: Björn Lindgren/TT

Ingen hade nämnt hans namn på förhand.

Malmö FF:s nye tränare Allan Kuhn var en överraskning.

– Jag känner mig stolt, säger den 47-årige dansken.

På dagen två år efter att norrmannen Åge Hareide presenterades som tränare för allsvenska Malmö FF trädde hans efterträdare in på Swedbank stadion – dansken Allan Kuhn, 47.

– Malmö är en stor klubb i Norden och i Sverige, och har riktigt bra förutsättningar. Det vill jag gärna vara en del av, säger Kuhn.

Hareide lämnade MFF för förbundskaptensposten i Danmark i början av december. När svensk press har spekulerat om vem som skulle ta över tränarskapet har Allan Kuhns namn lyst med sin frånvaro.

– Jag har nästan inte ens pratat med min familj om det, säger Kuhn själv.

Under större delen av sin tränarkarriär har 47-åringen varit assisterande tränare i Aalborg, bland annat under den svenske förbundskaptenen Erik Hamréns tid i klubben under mitten av 2000-talet. Kuhn spelade även för Hamrén när Örgryte vann Svenska cupen 2000.

– Jag tycker att han (Hamrén) har ett riktigt fint ledarskap som jag har tagit med mig och som passar min personlighet. Jag pratar fortfarande med Erik och jag tror att han är riktigt stolt också, säger Kuhn.

MFF:s sportchef Daniel Andersson säger att det ”kan vara så” att Hamrén var en av många referenser som kontaktades innan Kuhn fick sitt tillsvidarekontrakt med Skåneklubben.

– Jag föreställer mig att de har pratat med Hamrén. Det hade ju varit dumt att inte göra det när jag har varit med honom i åtta år, säger Kuhn.

Under sin tränarkarriär har han endast varit huvudtränare för Midtjylland i ett par år och hösten 2008 för Aalborg. Något som inte talar emot hans chanser att lyckas i Malmö, menar Kuhn själv.

– Jag har varit det i 20 månader i en toppklubb (Midtjylland), och har haft 13 matcher i Aalborg och inte förlorat en enda, inte heller i Champions League. Det är helt okej att ni frågar om det, men jag hoppas att jag kan visa er att jag har en nivå för att vara huvudtränare för Malmö FF, säger Allan Kuhn.
"
Efter två raka SM-guld slutade Malmö femma i årets allsvenska, men nådde gruppspelet i Champions League för andra året i följd.

– Det är klart att vi ska gå för europeisk fotboll igen och är man på väg vill man gärna gå hela vägen, säger Allan Kuhn.