Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fotboll

De fem kandidaterna till ordförandeposten i Fifa

På fredag ska Internationella fotbollsförbundet, Fifa, välja en ny ordförande. Här är de fem kandidaterna.

Klicka på korten för att läsa om respektive kandidat.

Kandidat

Prins Ali bin Hussein

Land: Jordanien.
Ålder: 40.
Bakgrund: Son till den före detta kungen av Jordanien. Halvbror till den nuvarande. Ordförande i Jordaniens fotbollsförbund. Kandiderade mot Sepp Blatter 2015. Motto: ”Dags att skifta fokus tillbaka till fotbollen.”
Övrigt: Var modig som utmanade Sepp Blatter vid presidentvalet i fjol. Han fick 73 röster, men nu med fler kandidater med i matchen kan dessa sympatisörer ha vänt sig någon annanstans. Prinsen bygger sin kampanj på löften om att återskapa trovärdigheten för Fifa och han har hög och god ambition. Hans nackdel är att han är en relativt okänd i fotbollsvärlden.

Tre löften ur manifestet:
 • 1. Låta publicera hela Garciarapporten.
 • 2. Utöka VM.
 • 3. Garantera varje medlems­nation bidrag på en miljon dollar.

Kandidat

Jérôme Champagne

Land: Frankrike.
Ålder: 57.
Bakgrund: Före detta diplomat. Arbetade inom organisationen för VM i Frankrike 1998 och på Fifa i elva år under Sepp Blatter, som chef på avdelningen för internationella relationer. Motto: ”Återbalansera sporten i det 21:a århundradet.”
Övrigt: Ville kandidera mot Blatter förra året, men fick inte ihop tillräckligt med länder som stöttade honom. Den här gången fick han visserligen det, men det svaga stödet säger det mesta om hans chanser att bli vald. Hans bakgrund på Fifa ses också som en nackdel. Den språkkunnige fransmannen är alltid villig till debatt och betraktas som den mest oberoende kandidaten.

Tre löften ur manifestet:
 • 1. Skapa en mer jämlik fördelning av Fifas pengar.
 • 2. Få in fler kvinnor och spelar­representanter i Fifas exekutivkommitté.
 • 3. Offentligöra Fifapresidentens lön.

Kandidat

Gianni Infantino

Land: Schweiz (även italienskt medborgarskap).
Ålder: 45.
Bakgrund: Jurist. Började arbeta på Uefa 2000 och blev generalsekreterare. Tog i fjol över som tillfällig ordförande efter den avstängde Michel Platini. Född i den schweiziska staden Brig, en knapp mil från Visp där Sepp Blatter är född. Motto: ”Att ta fotbollen framåt.”
Övrigt: Blev Uefas kandidat sedan Michel Platini dragit sig ur efter sin avstängning. En mångspråkig jurist, som gjort snabb karriär inom Uefa och bland annat har Sveriges stöd. Har haft kort tid att bygga allianser inför valet. Förefaller ligga tvåa i racet efter shejk Salman, men sannolikt vill fotbollsvärlden efter 17 år med Blatter ha något annat än en europé vid makten.

Tre löften i manifestet:
 • 1. Dela makten i Fifa mellan en rådgivande och en administrerande funktion.
 • 2. Införa tidsgränser för förtroendevalda.
 • 3. Utöka VM till 40 lag.

Kandidat

Tokyo Sexwale

Land: Sydafrika.
Ålder: 62.
Bakgrund: Apartheidmotståndare som satt i fängelse med Nelson Mandela i elva år. Friades och blev minister i regeringen och framgångsrik affärsman i diamantbranschen. Motto: ”Det är mer än bara ett spel.”
Övrigt: Har fört en så anonym kampanj att han blev inkallad till sydafrikanska fotbollsförbundet att förklara sig. Har goda intentioner med ökat stöd till damfotboll och antirasismprojekt, men eftersom diamantmiljardären till och med saknar helhjärtat stöd på den afrikanska kontinenten lär han inte bli dess första Fifaordförande – i alla fall inte den här gången.

Tre löften i manifestet:
 • 1. Öka stöd till Fifas fattiga medlemsländer.
 • 2. Öka stöd till damfotboll.
 • 3. Etablera en arbetsgrupp mot rasism.

Kandidat

Shejk Salman bin Ebraim al Khalifa

Land: Bahrain.
Ålder: 50.
Bakgrund: Tillhör Bahrains kungafamilj. Ordförande i landets fotbollsförbund och i Asiens fotbollsförbund. Motto: ”Världsfotbollen – återdefinierad, återstrukturerad och återvitaliserad.”
Övrigt: Som ordförande i Asiens fotbollsförbund har han stärkt kontinentens position i fotbollsvärlden. Kandidaturen har svärtats av rubrikerna om att han varit inblandad i brott mot de mänskliga rättigheterna i Bahrain och hans samröre med shejkkollegan Ahmad från Kuwait. Fick i fredags stöd från afrikanska kontinentförbundet. Därmed talar mycket för att han vinner.

Tre löften i manifestet:
 • 1. Dela Fifa i en kommersiell del och en fotbollsdel.
 • 2. Kommer efter inledande period att bli icke-exekutiv-ordförande och arbeta för att få bort politiken ur fotbollen.
 • 3. Öka antalet kvinnor i ledande funktioner.

.