Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Fotboll

”De ropade: Ni behöver inte skynda på. Vi låter det brinna”

02:33. Nästan 700 personer förlorade förra året sina hem i en mystisk brand i ryska VM-staden Rostov-vid-Don. Offren är övertygade om att myndigheter stod bakom och nu får de inte bygga upp sina hus igen. DN:s Anna-Lena Laurén och Beatrice Lundborg har besökt ruinerna.

Några hundra meter från fanzonen i Rostov-vid-Don ligger hundratals nedbrända hus. Här förlorade nästan 700 personer sina hem i en brand som enligt offren var anlagd. De misstänker byggbolag som skyddas av myndigheterna.

– Vi hade ett hus, en köksbyggnad, en berså, ett garage… en egen trädgård. Vi hade en utomhuspool åt barnen. Gungor. Det gjorde så ont att se barnens svartbrända gungor efter branden, säger Jelena Netjaj.

Nu är de borta. Tjuvar har stulit allt som var tillverkat av metall.  

Foto: Beatrice Lundborg

Jelena Netjaj visar vägen. Krossat glas och söndersmulade takpaneler knastrar under fötterna när vi rör oss på den smala gången upp mot ruinerna av hennes hem. Husväggarna av tegelsten står kvar, allt annat är förstört. Vi kryssar mellan högar av bråte. Övervuxen av tistlar ligger något som liknar en hög av presenningar. Det är en gummibåt.

– Min fiskebåt. Den var splitterny. Jag hade inte hunnit ut med den på floden en enda gång, säger Jurij. 

Jurij och Jelena Netjaj har tre barn. Hon jobbar inom miljövården, han bygger och renoverar hus. I branden förlorade han verktyg för motsvarande 40 000 kronor.

Jelena Netjaj, trebarnsmamma som jobbar med miljöfrågor och maken Jurij Netjaj som är byggarbetare står i ruinerna av huset de bodde i när det plötsligt började brinna.
Jelena Netjaj, trebarnsmamma som jobbar med miljöfrågor och maken Jurij Netjaj som är byggarbetare står i ruinerna av huset de bodde i när det plötsligt började brinna. Foto: Beatrice Lundborg

Ett par hundra meter nedanför slänten, bakom en mur av grönskande träd, flyter Don – floden som gav Nobelpristagaren Michail Sjolochovs storverk "Stilla flyter Don" sitt namn. Över den glittrande ytan glider pråmar som tysta, jättelika strykjärn. 

På andra sidan floden tronar Rostov-arenan, den splitternya fotbollsarenan som har byggts inför fotbolls-VM. Där spelar Brasilien och Schweiz på söndag en av de första VM-matcherna.

Kring arenan har staden byggt upp en vacker park och en lång strandpromenad med uteserveringar och sandstränder. Här flanerar stadsborna längs flodstranden och tar selfies mot flera meter höga bokstäver "Rostov-vid-Don" som har ställts upp i parken inför VM. På restaurangerna kan man äta färska Don-kräftor och stekt karp.

Kring arenan har staden byggt upp en vacker park och en lång strandpromenad med uteserveringar och sandstränder.
Kring arenan har staden byggt upp en vacker park och en lång strandpromenad med uteserveringar och sandstränder. Foto: Beatrice Lundborg

Snett mitt emot på andra sidan floden ligger de förstörda kvarteren. Hela slänten är full av brända ruiner. Nästan 700 personer blev av med sina hem när området brann den 21 augusti i fjol. 

Allt tyder på att det var en mordbrand. Elden uppstod samtidigt på flera olika ställen och invånarna hade dessförinnan lyckats släcka två bränder som också misstänks vara anstiftade. 

Tidigare under sommaren hade okända personer – som vägrade presentera sig – erbjudit invånarna att köpa deras bostäder till underpris. När de tackade nej hotade männen med att husen skulle brännas ner.

Att tomtmarken är värdefull beror på dess läge. Kvarteret ligger mitt i stan, med vacker utsikt över Don och på gångavstånd från centrum. Det är redan omgivet av ett nybygge för så kallade elitbostäder – jättelika skyskrapor som tornar upp sig över de enkla egnahemshusen. I åratal har byggbolag försök få invånarna att sälja sina tomter för att kunna riva husen och bygga lukrativa bostäder för en köpstark överklass. Men invånarna vägrar.

Nu ligger deras hem i ruiner – trehundra meter från VM-tävlingarnas fan zone där man som bäst håller på och prövar högtalarna.

Rostov-Na-Donu, Ryssland, inför fotbolls VM 2018 floden med VM-arenan i bakgrunden.
Rostov-Na-Donu, Ryssland, inför fotbolls VM 2018 floden med VM-arenan i bakgrunden. Foto: Beatrice Lundborg

– När elden bröt ut var polisen omedelbart på plats. De körde ut oss alla ur våra hem och släppte oss inte tillbaka för att hämta några värdesaker. Brandkåren var däremot försenad och när den äntligen kom hade de inget vatten! Förstår ni känslan av att se sitt hus brinna och samtidigt se hur myndigheterna står och tittar på utan att göra något? säger Jelena Netjaj.

Vi besöker brandplatsen tillsammans med Jelena och hennes man Jurij. Det går inte många minuter förrän vi är omgivna av ett femtontal personer som vill tala med oss. Alla har förlorat allt de ägde. Alla är förtvivlade, uppgivna och rasande. Vittnesmålen från branden i augusti haglar.

– Jag hörde hur brandmännen talade med varandra på walkie-talkie. En ropade åt förstärkningar som var på väg: "Ni behöver inte skynda på. Vi låter det brinna". 

– Polisen körde ut oss alla och vägrade släppa in oss i vårt kvarter. Däremot släppte de in ett gäng okända män med ryggsäckar. Ingen förstod vilka de var eller vad de gjorde där. 

– När branden bröt ut var vattnet avstängt! Hur är det möjligt att de råkade stänga av vattnet just då?

Myndigheterna har förbjudit dem som förlorade sina hem att återuppbygga sina bostäder. Istället har de fått kompensation till som inte på långt när motsvarar marknadspriset för deras tomter.
Myndigheterna har förbjudit dem som förlorade sina hem att återuppbygga sina bostäder. Istället har de fått kompensation till som inte på långt när motsvarar marknadspriset för deras tomter. Foto: Beatrice Lundborg

Det som gör invånarna mest upprörda är att myndigheterna har förbjudit dem att återuppbygga sina bostäder. Istället har de fått kompensation till ett kvadratmeterpris som inte på långt när motsvarar marknadspriset för deras tomter. 

– De säger till oss att de beslagtar marken. Vår egendom, som vi har betalat fastighetsskatt för! Det är klart att vi förstår vad de tänker göra – säljare vidare dyrt till byggbolag, säger Jurij Netjaj.

Den ersättning han och Jelena Netjaj har fått på 1,9 miljoner rubel – ca 240 000 kronor – kommer de aldrig att kunna köpa en likadan bostad för som det gamla hemmet i strandbanken, med utsikt över det glittrande Don från trädgårdsbersån.

– Det blir i bästa fall en bostad långt utanför stan. Och det här var mitt barndomshem. Min mormor, min mamma och jag själv växte upp här. Nu har alla våra fotografier brunnit upp, allt vårt förflutna är utsuddat. Är inte statens uppgift att skydda sina medborgare? undrar Jelena.

I ryska medier kallas kvarteret Govnjarka, ett nedsättande namn (gavno = skit) som invånarna själva inte använder. De kallar det Teaterbacken, eftersom kvarteret ligger precis nedanför stadens centrala torg Teatertorget. Det omtalas ofta som ett fattigt kvarter bebott av alkoholister och uteliggare. Men ruinerna av de hus vi passerar, med deras trädgårdar, rosenbuskar och förbrända äppelträd, ger inte precis bilden av någon problemförort.

Svetlanna Malysejva framför sitt nedbrunna hus.
Svetlanna Malysejva framför sitt nedbrunna hus. Foto: Beatrice Lundborg

Vid farstustenen till en ruin längre ner i backen växer fortfarande en rosenbuske. Den har odlats av Svetlana Malysjeva. 

– Myndigheterna har fått det att se ut som att bara alkoholister och uteliggare bor här. Det är inte sant. Större delen av oss som bor här har jobb och barn. Själv kämpar jag varje dag för att försörja mina barn och min gamla mamma, säger Svetlana Malysejva.

Hon är ensamstående fembarnsmor och har fortfarande inte fått någon ersättning för sitt förstörda hus. Flera av invånarna kämpar för att få den ersättning de har rätt till. Den som råkar äga andra fastigheter där de kan bosätta sig behöver enligt myndigheterna inte kompenseras.

Det samlas arga medborgare som diskuterar branden av husen. I randig skjorta står Michail Sjuvlenov. I turkost Svetlana Malysejva och längst ut till höger Jurij Netjaj.
Det samlas arga medborgare som diskuterar branden av husen. I randig skjorta står Michail Sjuvlenov. I turkost Svetlana Malysejva och längst ut till höger Jurij Netjaj. Foto: Beatrice Lundborg

Dessutom betalas pengarna inte ut till offren, utan till den bostadsförsäljare som går med på att sälja åt dem. Det leder till nya problem.

– Ingen vill sälja någon bostad till mig. De litar inte på att de får betalt. Jag har skrivit ett brev till Putin. Åtta sidor! Jag har vänt mig överallt, men inget hjälper, säger Jelena Sanina och brister ut i gråt. 

Hon bodde i ett eget hus högre upp i backen tillsammans med sitt vuxna barn, barnbarn och barnbarnsbarn. Nu är tre generationer hemlösa.

– Jag försöker vakta mitt nedbrunna hus, men tjuvar och marodörer kommer och stjäl allt av värde så fort jag vänder ryggen till. När jag uppträdde i tv och berättade vad som hade hänt blev mitt barnbarn, som studerar på ett statligt verk, hotad. Åklagarmyndigheterna kallade in henne och sade att hon skulle få problem med karriären. Min dotter har magrat till ingenting på grund av allt det här. 

Jelena Sanina är förtvivlad. Hon bodde i ett hus tillsammans med sitt vuxna barn, barnbarn och barnbarnsbarn. Nu är tre generationer hemlösa.
Jelena Sanina är förtvivlad. Hon bodde i ett hus tillsammans med sitt vuxna barn, barnbarn och barnbarnsbarn. Nu är tre generationer hemlösa. Foto: Beatrice Lundborg

Myndigheterna har upprepade gånger försökt få invånarna att skriva på ett papper där de avsäger sig rätten till tomtmarken eftersom deras bostäder inte längre är tjänliga att bo i. Alla vägrar blankt.

– De väntar ju bara på att få jämna våra hus med marken och sälja tomten till byggbolag. Det kommer vi aldrig att gå med på. Om de sänder in bulldozers kommer vi att vakta våra tomter med våra liv, säger Jelena Netjaj.

Hennes man säger att myndigheterna av allt att döma trodde att processen skulle gå mycket snabbare.

– Det trodde antagligen att de skulle bli av med problemet före VM. Men de hade inte räknat med att vi skulle protestera och få så mycket stöd.

Polisen undersöker fortfarande eldsvådan. Först undersökte man den som en mordbrand, i januari ändrade man brottsrubriceringen på grund av brist på bevis. 

En regional polischef höll fast vid utgångspunkten att branden var anlagd. Han sparkades i oktober.

VM-arenan i Rostov-vid-Don.
VM-arenan i Rostov-vid-Don. Foto: Beatrice Lundborg

 

Fakta.Rostov-vid-Don

Rostov-vid-Don grundades i slutet av 1700-talet, först som en tullstation för att reglera handeln med Turkiet. Stationen låg nära ett fort döpt efter Dmitrij Rostov. I början av 1800-talet döptes den om till Rostov-vid-Don (på ryska Rostov-na-Donu). 

Staden utvecklades snabbt till en viktig hamnstad vid floden Don och slogs i början av 1800-talet ihop med Nachitjevan-na-Donu, en armenisk boplats där armenier som hade deporterats från Krim hade bosatt sig i slutet av 1700-talet. 

Kvarteret som brändes ned i augusti 2017 ligger på den gamla gränsen mellan de två städerna. 

 

VM-matcherna som spelas i Rostov-vid-Don är Brasilien-Schweiz den 17.6 och Uruguay-Saudiarabien den 20.6.

 

Ryssland har en annan stad som heter Rostov. Den ligger nordost om Moskva och är en av Rysslands äldsta städer.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.