Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Fotboll

Den blinde Messi leder vägen mot erkännandet

Att spela fotboll utan synen att tillgå är precis lika svårt som det låter och kräver uppmärksamhet, simultankapacitet och framför allt mod.

Stjärnlaget Bordeauxs främsta vision är dock att få publiken att se just fotbollen.

– Vi vill att folk som ser oss spela ska glömma att vi är blinda, säger Frederic Villeroux, även känd som ”Den blinde Messi”.

På Stockholms äldsta five-a-side plan vid Hägerstensåsens BP har Girodins de Bordeaux sin förberedande träning inför en uppvisningsmatch i Kungsträdgården senare under dagen.

Utan synen att tillgå så är ljud och känsel de enda verktyg spelarna har för att kunna navigera sig på planen. Bollen är utrustad med en bjällra för att man med ljudet ska kunna höra var den befinner sig. Samtidigt som det spanska uttrycket ”voy” frekvent ropas ut från spelarna för att kunna navigera utan olyckor och kollisioner.

Med ett av världens bästa blindfotbollslag på deras egen träningsplan så blir det också en oerhörd möjlighet för Mälarhöjden IK Sounds spelare.

Dessutom var det efter inbjudan en möjlighet för DN:s reporter att prova på att spela fotboll i ögonbindel.

Det viktigaste, likt Messi också gjort för att nå dit han är, är att arbeta och träna hårt.

Att jag inte ens kunde ta mig raka vägen från punkt A till B på den löpbaserade uppvärmningen säger det mesta om hur svårt det är när man plötsligt inte har synen att tillgå. Och trots bjällror är det inte helt rätt att veta var den lilla futsalbollen ligger på planen.

Frederic Villeroux är av förklarliga skäl desto mer bekväm med både bollen och omgivningen. Den bjällerfyllda fotbollen är klistrad på foten, och när den väl lämnar fötterna är det för en klacklyftning eller ett yttersideavslut.

Säsongen 2013/2014 gjorde den 169 centimeter långe fransosen makalösa 102 mål på 42 matcher i för sitt Bordeaux, vilket ledde till smeknamnet ”Den blinde Messi”. Även om 33-åringen i dag snarare är en mentor och pådrivare än en notorisk målskytt så förstår man snabbt liknelsen när man ser honom på planen.

Hur känner du när du får höra det smeknamnet?

– Så klart blir jag väldigt glad. Men det viktigaste, likt Messi också gjort för att nå dit han är, är att arbeta och träna hårt. Det är som med vilken idrottsman som helst, säger Bordeauxs nummer tio med hjälp av en tolkande lagkamrat.

Tränarna pratar, spelarna pratar, bollen sjunger, publiken pratar. Överallt har du ljud.

Det absolut viktigaste för framgång i sporten är dock enligt Bordeauxspelaren att övervinna rädslan som uppstår när synen har tagits ifrån en.

– Man får inte vara rädd för att springa i ytor och att riskera springa in i någon. Det är lätt att lära sig hantera bollen, men att kunna övervinna rädslan för att röra sig är inget man kan lära ut. Det kan ta ett halvår, det kan ta ett år, men för eller senare lär man sig att inte vara rädd, säger Villeroux och fortsätter:

– Det är också viktigt att tillförskaffa sig rätt information i rätt tidpunkt. Som du hör finns det många ljud runt. Tränarna pratar, spelarna pratar, bollen sjunger, publiken pratar. Överallt har du ljud. Det är viktigt att kunna sortera i den.

Villeroux och hans lagkamrater säger också att de kan hjälpa sina svenska kolleger på ett annat sätt än vad en tränare kan.

– Vi vill dela med sig av känslan och hur vi tolkar vår omgivning. Det är väldigt svårt för en tränare som inte är synskadad att förstå.

Även om han likt Barcelonastjärnan Lionel Messi är ganska blyg och tillbakadragen vid en första anblick så visar han under passet att han både är ödmjukt och hjälpande mot de mindre erfarna svenska kollegorna.

MIK Sounds hårdskjutande nummer tio Haydar Gurbuz får specialhjälp från Villeroux mer eller mindre under hela träningen.

Vi var tvungna att upprepa varje specifik del om och om igen då det var lite språkförbistringar. Men man förstår ganska snart praktiskt och fysiskt vad han vill säga med kroppsspråket. Vi båda har ju samma funktionshinder så vi har våra koder, säger Gurbuz, som trots språkbarriären tog till vara på möjligheten att få välmeriterad hjälp.

– Jag var tydlig med mina svaga punkter och gick goda råd inför fortsättningen.

Det är ju för övrigt inte lätt att spela utan synen...

– Det var svårt för oss med i början, men man blir snart bra syskon med bollen. Det handlar om kärlek och ödmjukhet. Sen gäller det att få dig och bollen att klicka.

Samtidigt står Bordeauxtränaren Toussaint Akpweh och beskådar träningen.

Vår vision är att fotbollen ska vara prioriterad och att blindheten kommer i andra hand.

Förutom att han med instruktioner till både spelare och ledare i MIK gjort sitt bästa för att hjälpa laget att utvecklas.

– Det gäller för coacher att ha i åtanke att spelarna faktiskt inte kan se och att man då kan bygga andra vägar till att kunna uppfatta det som händer omkring en, säger Akpweh.

Han stora vision med hans arbete är dock snarare att minska vikten av spelarnas begränsade syn.

– Jag hoppas att människor som kan se oss spela kan gå hem och berätta för sina nära och kära att de har sett fotbollsspelare snarare än blinda som spelar fotboll. Vår vision är att fotbollen ska vara prioriterad och att blindheten kommer i andra hand.

Att klubben ingår i ”vanliga” fotbollslaget Ligue 1-laget Girodins de Bordeaux organisation med samma klubbmärke och matchtröjor är en viktig indikator på detta enligt tränaren.

– Det är ett starkt meddelande till fotbollsfamiljen att fotbollen inkluderar alla. För oss är det inte bara en fritidssysselsättning.

Samtidigt fortsätter Bordeauxspelarna att briljera med bollen på planen, hela tiden med högsta uppmärksamhet på alla olika ljud och intryck.

Varje mål möts av jubel från tränare och åskådare.

Ännu ett ljud att filtrera bort i den hörselbaserade jakten på att återfinna bollen.

Att de trots ögonbindel är ett gäng oerhört duktiga fotbollsspelare finns det ingen som kan blunda för.