Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fotboll

Den svenska backlinjen är gjuten – till tre fjärdedelar

Jiloan Hamad gjorde comeback efter 447 dagars skadefrånvaro – och firade med ett drömmål på volley.
Jiloan Hamad gjorde comeback efter 447 dagars skadefrånvaro – och firade med ett drömmål på volley. Foto: Michael Probst AP

132 dagar återstår till sommarens stora fotbollshändelse, EM-slutspelet i Frankrike. Senast tio dagar innan premiären 10 juni, Frankrike–Rumänien på Stade de France i Paris, måste förbundskapten Erik Hamrén anmäla de 23 spelare som ska representera Sverige.

I nuläget kan man säga att Hamrén jobbar med ett brett material. Skador samt det faktum att ett flertal potentiella EM-spelare får dåligt med speltid, eller ingen speltid alls, i klubblagen, bekymrar. Somliga är också mellan säsonger, som Erik Johansson, som nyligen skrivit på för FC Köpenhamn.

Men om man tar ut en EM-startelva baserat på den aktuella situationen, kan man landa i följande:

Andreas Isaksson tillhör kategorin bänkade. Han har inte stått en enda ligamatch för turkiska Kasimpasa sedan 30 oktober. Men Isak har varit i situationen tidigare, under sejouren i Manchester City, och det hindrar honom inte från att göra bra insatser i landslagströjan.

Backlinjen torde vara gjuten till tre fjärdeledar. Mikael Lustig till höger, Martin Olsson till vänster och Andreas Granqvist centralt. Men vem som ska kampera ihop med ”Granen” är oklart.

Erik Johansson var skadedrabbad i belgiska Gent innan han skrev på för FCK. Danska ligan drar igång först 28 februari, efter ett tre månader långt uppehåll. Jonas Olsson känns därför i nuläget som ett vassare alternativ. Jonas startar för West Bromwich i Premier League. Mikael Antonsson torde ha spelat sig ur startelvan.

Joker är Filip Helander, för närvarande startspelare i Serie A för Verona.

Kim Källström är nyckelspelare i schweiziska Grasshoppers, har startat i 17 matcher av 18, och känns given centralt på mittfältet i en startelva. Hamrén skulle knappast tveka att komplettera Källström med Albin Ekdal.

Men Ekdal har nyligen gått i träning igen, efter ett längre skadeuppehåll. Därför känns Oscar Hiljemark som det bästa alternativet i nuläget. Hiljemark leverar i Palermo. Ett mål och en vacker assist med klacken när Udinese besegrades med 4–1 senast.

På kanterna finns i nuläget bara en spelare som kan fylla den lucka som Christian Wilhelmsson lämnat, och det är Emil Forsberg. Han är tillräckligt rivig för att skapa utrymme både för sig själv och för medspelarna.

Jimmy Durmaz är startspelare för Olympiakos, som toppar grekiska ligan. Bör ligga före Erkan Zengin i kampen om den andra kantplatsen.

Sebastian Larsson, en Hamrénfavorit, är skadad och har inte spelat på två månader för Sunderland, bottenlag i Premier League.

På topp handlar det om platsen bredvid Zlatan. Marcus Berg gjorde mål i senaste ligamatchen för Panathinaikos. En typisk boxspelare, som är det perfekta komplementet till Zlatan.

Bakom Berg lurar John Guidetti, Celta Vigo, som gjorde ett kanonmål i Copa del Rey mot Atlético Madrid i veckan. I La Liga, däremot, är Guidetti fortfarande bänkspelare, 2 starter och 16 inhopp.

Isaac Kiese–Thelin var inne på positionen förra året. Nu är han skadad, har inte spelat i Ligue 1 för Bordeaux sedan början av oktober. Har passerats i kön av allsvenske skyttekungen Emir Kujovic.

Fakta. EM-elvan

DN:s Anders Sännås Lundqvist har tagit ut en dagsaktuell EM-elva:

Andreas Isaksson – Mikael Lustig, Andreas Granqvist, Jonas Olsson, Martin Olsson – Jimmy Durmaz, Kim Källström, Oscar Hiljemark, Emil Forsberg – Zlatan Ibrahimovic, Marcus Berg.

Sveriges matcher innan EM:

29/3: Tjeckien (h)

30/5: Slovenien (h)

Belgiens matcher innan EM:

29/3: Portugal (h)

28/5: Schweiz (b)

1/6: Finland (h)

5/6: Norge (h)

Irlands matcher innan EM:

25/3: Schweiz (h)

29/3: Slovakien (h)

27/5: Holland (h)

Italiens matcher innan EM:

24/3: Spanien (h)

29/3: Tyskland (b)

Fakta. Fyra heta svenska i Europa

Oscar Hiljemark, Palermo

Ett mål och en målgivande klack fram till Robin Quaison när Palermo besegrade Udinsese med 4–1 förra helgen.

Robin Quaison, Palermo

Har placerats på kanten av nye tränaren, och trivs utmärkt i rollen. Mål mot Udinese senast.

John Guidetti, Celta Vigo

Drog på en kanon från nära 30 meters håll i krysset när Atlético Madrid besegrades med 3–2 på bortaplan i Copa del Rey i onsdags.

Jiloan Hamad, Hoffenheim

Gjorde comeback efter ett 447 dagar långt skadeuppehåll och gjorde ett drömmål på volley när Hoffenheim spelade 1–1 mot Bayer Leverkusen förra helgen.