Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-23 23:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/derbykungen-berg-det-var-obehagligt-att-se-han-var-helt-vack/

Fotboll

Derbykungen Berg vill mala ner Hammarby

Erik Berg var kung i derbyt mot Hammarby i höstas med tre assist när Djurgården vann med 3–1. Foto: Maxim Thoré/Bildbyrån

I rubrikerna kallades han derbykung, men han vill inte ta åt sig äran av att Djurgården i höstas vann med 3–1 mot Hammarby.

– Hela laget gjorde en bra en bra insats och vi ska försöka att upprepa det nu, säger Erik Berg.

Rätta artikel

Erik Berg minns mycket väl hur han första derby mot Hammarby slutade.

– Vi vann med 3–1, jag spelade mittfältare och lyckades göra tre assist, det var länge sedan det hände.

På söndag kommer han få spela mittback eftersom Marcus Danielsson åkte på en hjärnskakning mot IFK Norrköping.

Berg ser bekymrad ut när han berättar om olyckan.

– Jag såg smällen och kom fram till honom ganska snabbt och såg att ögonen stod i kors. Det var obehagligt att se, han var helt väck. Men han mår bättre nu, det är skönt att se, säger Erik Berg.

I andra halvlek visade Djurgården upp ett härligt offensivt tänk vilket till slut gav kvitteringen till 1–1, målet nickade Berg in på stopptid.

– Vi var inte alls nöjda efter första halvlek och det var starkt att komma igen som vi gjorde. 

Trots att Djurgården tappade två poäng leder blåränderna fortfarande allsvenskan och Erik Berg tror att på en bättre placering än den sjundeplats laget slutade på i fjol.

– Vi är med för att tampas uppe i toppen, det är vårt mål, det måste det vara om man ska spela i en storklubb som Djurgården.

Erik Berg kom till Djurgården sommaren 2018 och hann bara med nio matcher under fjolåret. Han ser en klar förändring i spelet med Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf som tränare jämfört med Özcan Melkemichel.

– Det är lite tydligare idéer som man lyckats få med spelarna på. Det handlar bland annat om en ganska hög press och ett offensivt tänk.

Nu hoppas Erik Berg kunna mala ned Bajen.

– Vi rider på en fin våg och har ett stort självförtroende, det är väldigt viktigt även om man kommer i underläge. Jag tror inte att det spelar så stor roll att vi har fått vila en dag mindre, alla kanske inte är vana vid att det är tätt mellan matcherna men jag trivs med det, jag tycker att det är härligt att spela matcher och träna mindre. 

Han håller 3–1-derbyt mot Hammarby högt men minns också en cupfinal när han spelade i danska topplaget FC Köpenhamn tillsammans med landslagspelarna Robin Olsen och Ludwig Augustinsson.

– Vi mötte Bröndby och vann med 2–1, jag gjorde en assist.

Läs mer: Bajens bussiga back: ”Jag är dålig på att spela fult”