Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 11:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/det-handlar-atalet-mot-daniel-kindberg-om-1/

Fotboll

Det handlar åtalet mot Daniel Kindberg om

Rättegången mot Daniel Kindberg, tidigare ordförande Östersunds FK, Peabmannen och Sollefteåbon kommer att hållas i Härnösand. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Rättegången mot Östersunds FK:s förre ordförande Daniel Kindberg och de personer som kallas Peabmannen och Sollefteåbon sköts upp i våras. Nu kommer den i gång.

Hur ska det ha gått till när trion enligt åklagaren slussade miljoner från det kommunala bostadsbolaget till succéfotbollsklubben? 

DN reder ut vad åtalet handlar om.

En kedja av fakturor

Åklagaren menar att den åtalade trion har tillskansat sig över 15 miljoner kronor via luftfakturor. De ska ha slussat pengar främst från det kommunala bostadsbolaget Östersundshem, där Daniel Kindberg var vd, via byggföretaget Peab, till ”Sollefteåbons” flyttfirma, och därifrån till ÖFK.

Det ska ha gått till så att Kindberg instruerade ”Sollefteåbon” att fakturera Peab för olika arbeten, till exempel att köra grus. Kindberg ska samtidigt ha sagt till ”Peabmannen” att fakturera det kommunala bolaget för jobbet, i samband med att Peab utförde byggprojekt för Östersundshem. Pengarna som ”Sollefteåbon” fick i betalning använde han till sponsring av ÖFK.

Utförde ”Sollefteåbon” de arbeten som han fakturerade för? Det är den frågan som åtalet i mångt och mycket kokar ner till.

Åklagaren Niklas Jeppsson menar att arbetena inte utförts, de åtalade att de gjort det.

Erkännanden som drogs tillbaka

Alla de tre åtalade erkände när de satt anhållna förra våren, men tog sedan tillbaka det och nekar till brott. ”Peabmannen” hade svårt att förklara varför han gått med på att skicka fakturorna, men sade att Kindberg var en stor beställare och att han ville hjälpa honom. ”Peabmannen” erkände även i en internutredning som gjordes av Peab.

Daniel Kindberg ville i sitt tredje förhör ändra sin berättelse, och medge grovt bedrägeri.

När hans ord återges i förhörsprotokollet beskrivs att han säger att syftet var ”att skaffa medel till klubben. All Daniels inblandning har handlat om det”.

Några veckor senare, när de släppts ur häktet och förhördes igen, kände Kindberg inte igen att han erkänt. 

– I det tillståndet jag var i och i den fruktansvärda förtvivlan jag kände över att mina barn inte visste var jag var någonstans kunde jag ha gjort vad som helst för att slippa att bli häktad, sade Kindberg i våras i en intervju med DN.

Åklagaren menar att trion efter att de släpptes pratade ihop sig om vad de skulle säga, vilket ska bevisas av telefonavlyssning.

Luft i fakturorna?

Mejl visar bland annat hur Daniel Kindberg instruerade ”Sollefteåbon” om detaljer i fakturor som han skulle skicka till Peab. På lappar som hittats på Kindbergs kontor står nedtecknat ord som ”luftfaktura”, och ”fördelning luft”.

Kindbergs förklaring till varför han som utomstående gav information till ”Sollefteåbon” om hur han skulle fakturera, är att Sollefteåbon är ”strulig”, och att Kindberg hjälpte ”Peabmannen” som hade svårare att få tag i honom.

I Peabs internutredning säger en platschef på företaget att personen inte velat skriva på fakturor från ”Sollefteåbon”. På frågan om arbeten kan ha utförts utan att platschefen märkt det, är svaret:

– Hur ska en lastbil kunnat vara osynlig?

Nya kvitton försenade rättegången 

Anledningen till att rättegången inte startade den 24 april som planerat var att ”Sollefteåbon” i mars kom in med vad han menar är sju kvitton från främst spanska företag på sammanlagt 2,6 miljoner kronor. Åklagaren ville ha mer tid på sig att undersöka det, och har tagit hjälp av spansk polis. 

”Sollefteåbon” säger i förhör att kvittona visar att han har gjort kontantbetalningar till personer som har utfört de jobb som åklagaren menar aldrig gjorts. Han säger att han tagit pengarna ur egen ficka. 

Nationellt forensiskt centrum menar efter att ha analyserat dokumenten att de inte är i original. I förhör med företrädare för de utländska företagen är det ingen som bekräftar något av arbetena på kvittona, eller har haft någon av de namngivna personerna som anställda. Företagen säger att de inte har utfört arbeten i Östersund.

Så går rättegången till

Rättegången startar den 5 september i Härnösand. De misstänkta ska förhöras den 10, 16 och 19 september och sedan forsätter det med minst fem dagars vittnesförhör under slutet av september. Sista dagen för rättegången är 1 oktober, alternativt en inplanerad reservdag den 4 oktober.

Brotten

Daniel Kindberg åtalas för för grov trolöshet mot huvudman i två fall, medhjälp till grov trolöshet mot huvudman, grovt bokföringsbrott och medhjälp till grovt bokföringsbrott. 

”Sollefteåbon” åtalas för medhjälp till grov trolöshet mot huvudman, grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott.

”Peabmannen” åtalas för grov trolöshet mot huvudman och medhjälp till grov trolöshet mot huvudman. 

Alla de tre åtalade nekar till brott.

Läs mer: 

Åklagaren: Nya kvitton i åtalet mot Daniel Kindberg ”inte sanna” 

Kindberg: Jag medgav brott för mina barns skull