Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-22 04:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/disciplinnamnden-lagger-ner-anmalan-mot-ostersund/

Fotboll

Disciplinnämnden avslår anmälan mot Östersund

Daniel Kindberg. Foto: Kenta Jönsson/Bildbyrån

Svenska fotbollförbundets licensnämnd anmälde i februari Östersunds FK till disciplinnämnden med anledning av vad som framkommit i ekobrottsmålet mot Daniel Kindberg. 

Det hade kunnat resultera i degradering för klubben men anmälan avslås på grund av preskriptionstiden.

Faran för klubben är dock inte över.

Svenska fotbollförbundets licensnämnd valde i vintras att upprätta två anmälningar mot Östersunds FK på grund av den misstänkta ekonomiska brottsligheten kring klubben. Anmälningarna var baserade på det åtal som i december 2018 väcktes vid Ångermanlands tingsrätt mot bland andra klubbordförande Daniel Kindberg.  

En anmälan gick till förbundets disciplinnämnd och en till förbundets representantskap. 

Den förstnämnda har nu avslagits på grund av preskriptionstiden, vilket även Östersund själva har yrkat på tidigare. 

”Disciplinnämnden har i dagens beslut kommit fram till att anmälan skett för sent och är preskriberad, varför anmälan lämnas utan bifall. Disciplinnämnden anser att det redan i juni 2018 genom rapporteringen i media och genom en granskning utförd av konsultföretaget EY på uppdrag av ett av de bolag som berörs av åtalet, framkommit tillräckligt tydliga uppgifter som skulle kunna ha lagts till grund för en anmälan om ekonomiska oegentligheter. Då anmälan skett mer än två månader efter detta är anmälan preskriberad”, skriver disciplinnämnden i beslutet som publicerats på förbundets hemsida. 

Enligt Riksidrottsförbundets stadgar måste en anmälan ske inom två månader från det att en förseelse ägt rum eller blivit känd. Dessutom ska inte något straff dömas om mer än fyra år gått sedan den aktuella förseelsen. 

Den andra anmälan, från licensnämnden till förbundets representantskap, har det ännu inte tagits beslut kring. Det innebär att det ännu inte är klargjort att Östersund inte kommer straffas med degradering eller annan eventuell påföljd. 

Representantskapet sammanträder i november och sedan tidigare har det fastslagits att en eventuell degradering för Östersund kan bli aktuell först nästa säsong. 

– Den disciplinära prövningen och anmälan till representantskapet är två separata processer, säger förbundsjuristen Tobias Tibell. 

Klubbens tidigare ordförande Daniel Kindberg står tillsammans med två andra åtalade för bland annat grov trolöshet mot huvudman och medhjälp till samma brott. I det pågående målet mot Kindberg förs även talan om skadestånd, förverkande av utbyte av brott, företagsbot och näringsförbud. 

Läs mer: Förbundet anmäler Östersunds FK – hotas av degradering 

Läs mer: Här är paragrafen som kan flytta ner Östersund 

Läs mer: Rättegång mot Daniel Kindberg i höst