Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fotboll

Djurgården bröt IFK Göteborgs hemmasvit

Djurgårdsspelarna fick fira.
Djurgårdsspelarna fick fira. Foto: Michael Erichsen/Bildbyrån

IFK Göteborg hade inte förlorat på hemmaplan sedan den 12 april 2015. Men ett guldjagande Djurgården bröt sviten och slog Blåvitt med 3–1.

Senast lagen mötte varandra, i maj, vann Djurgården på Tele2 arena med 1–0 efter ett omdiskuterat mål.

Huvudrollsinnehavaren den här kvällen hette Gustav Engvall. Ölänningen spelade i Blåvitt i fyra år och nu var han tillbaka på sin gamla hemmaarena.

– Det är klart att det är speciellt, sade han till Cmore innan matchen och menade att han inte skulle fira ett eventuellt mål.

Det riktades dock busvisslingar i Engvalls riktning direkt vid första bolltouch.

Tifot från Blåvitts supportrar innan matchen riktade sig tydligt mot de före detta Blåvittspelarna i utlandet, bland annat Marcus Berg och Gustav Svensson. På den stora banderollen syntes den nuvarande assisterande tränaren Torbjörn Nilsson välkomna hem proffsen.

IFK-fansens tifo.
IFK-fansens tifo. Foto: Michael Erichsen/Bildbyrån

På planen på Gamla Ullevi var det dock Özcan Melkemichels Djurgården som var det bättre laget i första halvlek. Stockholmarna hade flera hörnor och skott på mål.

Men man fick hjälp vid 1–0-målet. Emil Salomonsson försökte efter 18 minuter rensa bort en boll som spelades in framför mål av Engvalll. Istället för att få bort bollen halkade han och spelade fram den till Kerim Mrabti som enkelt kunde peta in 1–0.

Fotboll är dock inte en rättvis sport. För precis innan halvtid kvitterade Mikael Boman när han från hyfsat nära håll sköt in 1–1 med vänstern.

Djurgården dominerade matchen. Fler skott, mer bollinnehav och allmänt hetare framför mål. Men hemmatrycket hjälpte IFK att få in kvitteringen. Göteborgarna hade innan matchen 38 raka hemmamatcher utan förlust, borträknat 0–3-förlusten mot Malmö FF i april i fjol, som kom i efterhand efter en läktarskandal. Hemmasviten skulle dock brytas under den här sensommarkvällen.

DIF tog ledningen tidigt i andra när Mrabti slog in 2–1 snyggt på volley. Bara två minuter senare gjorde Jesper Karlström 3–1.

Efter 70 spelade minuter fick tvåmålsskytten Mrabti kliva av skadad. IFK:s tränare Alf Westerberg passade på att byta in den unge talangen Patrik Karlsson-Lagemyr, som med några fina dribblingar visade att han vill sluta nöta bänk i Blåvitt.

IFK försökte få till åtminstone en reducering resten av matchen, men var ytterst uddlöst. Engvall fick på slutet en chans att göra mål mot sitt gamla lag, men sköt i stolpen. 3–1 slutade det allsvenskan mötet.

– Att vi förlorar hemma hör inte till vanligheterna, men det gjorde vi idag. Vi nådde inte dit vi ville och är givetvis besvikna, sade Alf Westerberg efter matchen.

Djurgårdens Kerim Mrabti var desto gladare och passade på att sätta press på Malmö FF, som ligger sju poäng före DIF med åtta matcher kvar.

– Det är de som ska känna att de har något att förlora. Vi har inget att förlora i det här läget, utan vi ser bara en chans att kunna vinna allt, sade han till TT.

I och med vinsten tog sig Djurgården upp på andra plats, medan IFK Göteborg ligger kvar på den undre halvan av tabellen.