Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-21 11:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/djurgarden-fick-ratt-mot-polisen-om-pyroteknik/

Fotboll

Djurgården fick rätt mot polisen om pyroteknik

Kammarrättens dom gäller kvartsfinalen i Svenska cupen mellan Djurgården och Hammarby men blir vägledande för andra arrangörer. Foto: Claudio Bresciani/TT

Djurgården får rätt och polisen en bakläxa. Det blir resultatet av att Kammarrätten underkänner polismyndighetens villkor om pyroteknik.

– Polismyndighetens tolkning att börja leka och laborera effektvillkor har man nu underkänt, konstaterar Djurgårdens säkerhetschef Mats Jonsson.

Det var inför matchen mot Hammarby i Svenska cupen som Djurgården överklagade ett villkor som säger att ”anordnaren ansvarar för att pyrotekniska varor inte kan föras in på arenan/idrottsanläggningen”.

Djurgården menade att villkoret inte var tydligt nog och nu har Kammarrätten prövat överklagan och Djurgården får rätt.

– Man kan inte villkora om att vi ska uppnå en effekt utan att villkora vilka åtgärder som kan leda till en effekt.

Mats Jonsson, säkerhetschef i Djurgården, fick rätt i Kammarrätten när det gäller polisens krav för införsel av pyroteknik. Foto: Bertil Enevåg Ericson/TT

Mats Jonsson tog ärendet till Förvaltningsrätten som gav polismyndigheten rätt men på onsdagen kom beslutet i Kammarrätten som nu ger polisen bakläxa.

”Även om det är tydligt vilket resultat som eftersträvas så framgår det inte av villkoret eller av Polismyndighetens beslut i övrigt vilka konkreta åtgärder som Djurgården förväntas vidta för att uppnå det önskade resultatet. Det går inte heller att utläsa vad som skulle kunna anses utgöra en överträdelse av villkoret”, skriver Kammarrätten.

– Det ska bli tydligare vad som väntas av oss som arrangör, vilket vi hävdat sedan i mars i år. Vi måste få reda på vilka åtgärder som vi som arrangör förväntas vidta för att inte bengaler ska tas in på arenan, säger Jonsson.

Enligt Kammarrätten uppfyller det aktuella villkoret inte kravet på tydlighet och har därför beslutat att villkoret ska upphävas.

– Vårt enda alternativ att leva upp till kraven till hundra procent hade varit att släppa in noll besökare, det kanske inte är det som är syftet med att villkora saker och ting.

Kammarrättens dom är viktig då den är vägledande för arrangörer, inte bara när det gäller fotboll.

– Det är en avgörande dom inte bara inom idrotten utan för alla arrangörer. Nu är det åtgärder som ska villkoras i stället för effekter.

Läs mer:

Robert Falck ska ena AIK: ”Bengaler är stämningshöjande” 

”Jag är troligen den enda ligachefen i Europa som har köpt in pyroteknik”