Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-19 08:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/djurgarden-i-jakt-pa-revansch-mot-hacken/

Fotboll

Djurgården i jakt på revansch mot Häcken

Bild 1 av 2 Mohamed Buya Turay avgjorde senast mot Göteborg efter mål i 88:e matchminuten.
Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån
Bild 2 av 2
Foto: Henrik Isaksson/IBL

Djurgården toppade den allsvenska tabellen efter tre omgångar. Två vinster och en oavgjord match. På samma poäng ligger BK Häcken och under söndagens möts lagen i Göteborg. Senast lagen möttes slog göteborgarna ut Djurgården i svenska cupen.

– Häcken är ett jättebra lag som kanske är det mest samspelta laget i allsvenskan, säger Djurgårdens tränare Thomas Lagerlöf.

Rätta artikel

Djurgården inledde den allsvenska säsongen mot GIF Sundsvall, efter att ha gått upp i en 2–0 ledning tappade laget spelövertaget och premiärmatchen slutade med ett kryss. 

Därefter har det blivit vinst med 3–0 mot Örebro men i den senaste matchen mot Göteborg spikades slutresultatet till 2–1 sent efter mål av Mohamed Buya Turay. Trots segern är Thomas Lagerlöf och laget kritiska till spelet och har gått igenom matchen under veckan. 

– Det kommer komma matcher då man inte spelar sin bästa fotboll och då måste man ändå försöka få med sig så bra resultat som möjligt. Vi har suttit i både stora och mindre grupper med spelarna och alla är väldigt eniga om att det var många saker som inte var på plats mot Göteborg säger Lagerlöf och fortsätter: 

– Framför allt gällde det grundläggande saker så som tempot. Man kan dra ner tempot ibland men man måste också växla upp och inte hela tiden ha två tillslag på bollen, för lösa passningar och för få djupledspassningar. 

Men trots hackigt spel vann Djurgården och är således obesegrade i allsvenskan. 

– Det var starkt att vinna mot Göteborg när de kvitterar, då kändes det mentalt väldigt jobbigt men vi lyckades mobilisera kraft och få till ett segermål. Det är en styrka och den här gruppen kommer aldrig sluta tro på att vi kan vinna fotbollsmatcher även om spelet hackar lite. 

Nu ställs Djurgården mot Häcken som inlett sin säsong på samma vis och ligger på samma poäng. Lagen möttes också i svenska cupens semifinal i mars där Häcken drog det längsta strået. I förlängning avgjorde Mervan Celik i den 109:e matchminuten, slutresultat 3–2 på Tele2 Arena.

– Häcken är ett jättebra lag som kanske är det mest samspelta lag i allsvenskan. De har i stort sett intakt trupp med samma tränare som förra året och det är väl deras stora styrka. Det är inga överraskningar då man spelar mot dem men Häcken är väldigt tydliga och har otrolig individuell skicklighet. Det var en jämn fotbollsmatch senast och vet att vi kan matcha dem, säger Thomas Lagerlöf. 

Han tror att matchbilden kommer bli densamma som i senaste mötet.

– Jag tror inget av lagen kommer att stressa upp sig i försvarsspelet. Vi får inte börja jaga en och en utan acceptera att vi behöver vara tajta och samla ihop oss. Det kommer bli en varierad matchbild där båda lagen har sekvenser med längre bollinnehav och snabba omställningar. 

Häckens Paulinho vann skytteligan i fjol med 20 mål och stod för ett fantastiskt frisparksmål senast mot Falkenberg. Totalt har brasilianaren gjort tre mål på tre matcher. 

– Vi kan inte låta Paulinho kliva in och skjuta inom 25 meter med sin höger, det måste vi undvika så långt det går. Därefter måste vi undvika att ge bort frisparkar men Häcken har fler frisparksskyttar. Vi får inte stirra oss allt för blint på Paulinho eftersom att de har flera skickliga spelare men han behöver inte många chanser för att smälla dit en.