Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-27 03:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/djurgarden-nollat-far-vanta-pa-forsta-hemmasegern/

Fotboll

Djurgården nollat – men Folkesson drömmer om VM

Djurgårdsmittfältaren Hanna Folkesson hoppas kunna knipa en av de sista VM-platserna. ”Jag kan inte ändra på hur jag är och hoppas att det ska räcka”, säger hon. Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

I sommar kan det bli VM-debut.

Om hon kommer med i Peter Gerhardssons trupp. 

Hanna Folkesson, vars Djurgården föll med 0–2 mot Kristianstad på söndagen, slåss om en av de sista biljetterna till Frankrike.

– Men det gäller att prestera för att knipa den där platsen, säger mittfältaren. 

Rätta artikel

Hon har varit en etablerad allsvensk mittfältare och landslagsspelare i många år.

Men sommarens VM kan bli Hanna Folkessons första världsmästerskap. 

En korsbandsskada bara en dryg månad före avresan till VM i Kanada 2015 – när Folkesson hade en given startplats i blågult – satte stopp för både VM det året och OS 2016.

För två år sedan blev det äntligen mästerskapsdebut i EM.

Nu drömmer 30-åringen större än så. 

– VM skulle betyda jättemycket, säger Hanna Folkesson, nybliven Djurgårdsspelare, efter söndagens tunga förlust (0–2) hemma mot cuptvåan Kristianstad. 

– Det var en tuff period när jag skadade mig inför VM 2015 – då var det ju givet att jag skulle med. Så nu vore det fantastiskt roligt att få spela.

Nästa torsdag presenterar förbundskapten Peter Gerhardsson sin VM-trupp.

Mittfältsstjärnorna Caroline Seger, Kosovare Asllani och Elin Rubensson är givna. Men bakom dem slåss Folkesson – som den senaste tiden har åkt lite in och ut ur landslaget – om en av platserna.

Gerhardsson har testat Julia Roddar (Göteborg), Julia Karlernäs (Piteå), Julia Zigiotti Olme (Göteborg) och Nathalie Björn (Rosengård) på mittfältet. Men i den senaste landskampen (2–0 borta mot Österrike) var det Folkesson som fick chansen.

– Det ger lite självförtroende, säger hon.

– Men det gäller att prestera här hemma också.

Hur ser du på konkurrenssituationen?

– Jag kan inte ändra på hur jag är och hoppas att det ska räcka. Sen är väl jag den spelare på mitten som är mest fysisk, så är det det som de söker är det de kvaliteterna jag får gå på.

Två matcher återstår för Djurgården innan VM-truppen tas ut.

– Men jag försöker att inte fokusera alltför mycket på det. Jag är här och nu försöker bara prestera i klubben, säger Folkesson.

På söndagen var hon tillbaka i spel efter en lättare hjärnskakning.

Men Djurgården – som har haft en tuff säsongsöppning med 0–1 mot mästarlaget Piteå borta, 2–3 mot guldkandidaten Linköping hemma och bara en seger (Kungsbacka borta, 2–1) – får vänta på första hemmasegern. 

Visserligen fick vänsteryttern Ogonna Chukwudi matchens första chans med ett skott i ribban efter 18 minuters spel. Men Kristianstad vann, efter dubbla mål av mittbacken Therese Ivarsson.

– Såklart är man fruktansvärt besviken och lite förbannad så här direkt efter. Vi gör en riktigt dålig första halvlek och kommer liksom aldrig in i matchen, säger Folkesson.

Hon får medhåll av Djurgårdsstjärnan Olivia Schough, trolig VM-spelare:

– Kristianstad var på planen i dag och vi var inte där.