Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-24 09:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/djurgarden-raddade-en-poang-mot-helsingborg/

Fotboll

Domartabbe räddade en poäng mot Helsingborg

Bild 1 av 2 Helsingborgs Rasmus Jönsson reagerar på det bortdömda målet.
Foto: Bildbyrån
Bild 2 av 2 Helsingborgs Andri Bjarnarson, här i kamp med Erik Berg, var en stolpträff från att sänka Djurgården på Olympia.
Foto: Bildbyrån

Efter en bra första halvlek föll Djurgården ihop som ett korthus men kunde ändå rädda 1–1 mot Helsingborg på Olympia tack vare en rejäl domartabbe.

Rätta artikel

Derbyförlusten mot Hammarby sved och frågan var om Djurgården hade kraften att ta studsa tillbaka och ta en trepoängare på bortaplan mot Helsingborg.

Det gick så där.

Efter en bra första halvlek var det en domartabbe som räddade en poäng till Djurgården.

Helsingborgs tränare Per-Ola Ljung ville dock inte vara för hård mot den assisterande domaren.

– De gör missar de också, konstaterar Ljung när han tittar på reprisen.

Målet som felaktigt dömdes bort för offside hade gett Helsingborg segern med 2–1. Rasmus Jönsson hade en dryg meter till godo när han sprang sig fri och satte bollen bakom PK Bråtveit och kunde bara skaka på huvudet åt det felaktiga domslutet.

– Vi gör det riktigt bra, säger Jönsson. Lite synd att vi inte får tre poäng.

I första halvlek var det Djurgården som höll i taktpinnen.

1–0 kom efter knappt sju minuter då norske högerbacken Aslak Witry slog in en hård boll från högerkanten. 

Buya Turay var både hetare och snabbare än Anders Randrup, men fick inte någon lyckad träff. Det blev i stället dansken som fick bollen på sig så att den gick in bakom hemmamålvakten Kalle Joelsson.

Djurgården kom till spel utan lagkaptenen Marcus Danielson som ännu inte har fått klartecken efter hjärnskakningen han drabbades av i hemmamatchen mot IFK Norrköping.

Nicklas Bärkroth är inte heller han tillbaka efter skada och dessutom fick Djurgården ett sent återbud från Elliot Käck som inte kom till spel på grund av feber.

– Det ska inte påverka oss, sade tränaren Thomas Lagerlöf när han intervjuades i Sportkanalen inför matchen. 

Lagerlöf ville se att kraften och intensiteten var tillbaka i laget och han blev inte besviken. 

Djurgården hade inga problem att hålla Helsingborg borta från farligheter och det var blåränderna som enkelt kunde hålla i bollen och forma matchen till något som såg ut att bli en rätt enkel trepoängare.

Om Lagerlöf var nöjd med första halvlek så blev andra halvlek en stor besvikelse.

I stället för att fortsätta föra spelet sjönk Djurgården tillbaka och Helsingborg fick tag i matchen. Hemmaspelarna började springa i djupled och skapade direkt ett par riktigt heta målchanser. 

Mamudu Moro nickade utanför i ett bra läge. När Max Svensson fick chansen att kvittera med i stort sett öppet mål framför ögonen så sköt Svensson, som också missade en klar målchans mot Östersund, högt över.

Men hemmalaget skulle få välförtjänt utdelning.

Efter en timmes spel slog Rasmus Jönsson till direkt med vänsterfoten, Jonathan Augustinsson låg steget efter, och både kvitteringen och Jönssons tredje mål i årets allsvenska var ett faktum.

Tio minuter senare rann Jönsson igenom och satte bollen bakom PK Bråtveit men det var då den assisterande domaren felaktigt vinkade för offside. 

I slutminuterna prickade Andri Bjarnarson stolpen och Helsingborg fick nöja sig med en poäng.

Helsingborg har bättre kvaliteter än vad som är vanligt för en allsvensk nykomling. Så här långt har de åtta poäng laget skramlat ihop bärgats hemma på Olympia, på konstgräs har laget det betydligt svårare.

Den här kvällen tvingades lagkaptenen och landslagsspelaren Andreas Granqvist och rutinerade mittfältaren Alexander Farnerud se matchen från läktaren.

Granqvist är på väg tillbaka men det ser ut som att Farnerud får vänta flera veckor till innan han kan vara tillbaka på planen.

Buya Turay, som gjorde Djurgårdens mål i derbyt mot Hammarby, visade åter upp sin snabbhet och var hela tiden på språng. Det var Turay som låg på när Randrup kände sig tvingad att fläka sig fram och lite oturligt få bollen att rulla in i eget mål.

Aslak Witry, 23-åringen som är skolad i norska storklubben Rosenborg, fortsätter att imponera, det är framför allt de offensiva kvaliteterna som imponerar. Två mål och två assist på fyra matcher är okej för en högerback.

I slutet av matchen fick Erik Berg en varning vilket innebär att han missar söndagens derby mot AIK.