Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-25 19:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/djurgarden-till-cupsemi-efter-straffdrama-mot-hammarby/

Fotboll

Djurgården till cupsemi efter straffdrama mot Hammarby

Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

Norsk kyla gav gav Djurgården segern med 4–2 i cupdramat mot Hammarby. Mållöst efter full tid, mållöst efter förlängningen gjorde att matchen avgjordes på straffar.

DIF-målvakten Per Kristian Bråtveit räddade en straff och Aslak Witry satte den avgörande. Därmed spelar Djurgården semifinal mot Häcken.

Rätta artikel

Bengalerna brann - dock inte så många - men tillräckligt många för att första halvleken i cupderbyt mellan Djurgården och Hammarby spelades i dimma.

Stämningen på läktarna var annars precis som det ska vara på ett derby. Båda klackarna fick ljudet att spridas under det stängda talet.

Hammarby hade fått stryka spelare från truppen efter uppvärmningen på förmiddagen. Sander Svendsen och Imad Khalili fick lämna återbud och en sliten Muamer Tankovic placerades på bänken.

I Djurgården saknades Astrit Ajdarevic. Men nyförvärvet Buya Turay gjorde sin första tävlingsmatch. 

Om stämningen på läktarna var på topp, så var det länge tveksamt på planen. Mållöst efter den första halvleken, som var Djurgårdens och mållöst efter den andra, som var Hammarbys, gjorde att matchen gick till förlängning.

Nu blev även den mållös och det blev det stor dramatik när kvartsfinalen fick avgöras på straffar. Djurgårdens norska nyförvärv Aslak Witry tvekade inte när han klev fram till straffpunkten för att slå den femte straffen.

Då ledde Djurgården med 3-2, sedan DIF-målvakten Per Kristian Bråtveit räddat Nikola Djurdjic straff.

Satte Witry bollen i mål så var saken klar.

– Jag ville ta en femte straff. Det är kul, säger matchhjälten som passade på att fylla 23 år på söndagen.

Nervös för att slå straffen var han aldrig.

– Jag tänkte ingenting. Bollen ska i mål, så enkelt är det. Tänker man för mycket går bollen inte i mål. Det är en enkel arbetsuppgift, förklarar han.

Visste du var du skulle slå den?

– Nej, jag såg på keepern, säger Aslak Witry som erkände att Djurgården nog hade en fördel som fick slå straffarna framför sina egna supportrar.

Inget av lagen hade tränat på straffar inför cupderbyt.

– Jag tror inte det går att förbereda sig på den mentala biten därute. Alla spelarna kan sparka på en boll, men att slå ett antal tusen bollar när du sprungit 120 minuter, tror jag det inte går att träna på, säger Hammarbys tränare Stefan Billborn.

Djurgårdens tränare Thomas Lagerlöf var ändå nöjd med sina straffskyttar.

– Det är stabila straffar. Jag har aldrig sett en spelare (Kevin Walker) halka på konstgräs på en straff förut, men det krävdes det för att missa.

– De andra är klockrena alla straffskyttarna. det är stabila och mentalt starka killar som behövs för att vinna.

Nu får regerande cupmästarna Djurgården chansen att försvara sin titel. I semifinalen väntar Häcken.

Ska Hammarby få spela i Europa måste AIK vinna cupen.

Även den andra kvartsfinalen mellan AFC Eskilstuna och Halmstad var jämn. Efter 1–1 under ordinarie tid satte Gustav Jarl 2–1 för AFC i 117:e minuten.

AFC möter AIK i semifinalen.