Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-15 23:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/djurgarden-vann-mot-elfsborg-efter-skrackskadan/

Fotboll

Djurgården vann mot Elfsborg efter otäck skada

Joakim Nilsson omhändertas efter den otäcka smällen i första halvlek. Foto: Janerik Henriksson/TT

När Djurgården tog emot Elfsborg på Tele2 arena på söndagen var den första halvleken fullständigt kaotisk. Rött kort, ett hav av gula kort, ilsken publik, otäcka skador och två mål. 

Den händelserika matchen slutade med hemmaseger 2–0.

– Vi är jättestolta över arbetet vi gör och är tacksamma för poängen, säger Djurgårdens tränare Kim Bergstrand.

Matchen hann knappt börja innan bollen låg i mål. Haris Radetinac och Elliot Käck samarbetade på liten yta på vänsterkanten. Den senare lyckades hitta Fredrik Ulvestad som lämnats ren i straffområdet, 1–0 efter endast fyra minuter. 

I den 15:e minuten exploderade Tele2 i frustration. Bortalagets Simon Strand och Radetinac hade en dispyt utanför Elfsborgs straffområde, Radetinac var märkbart irriterad och gav Strand en eftersläng genom en tackling i ryggen. Spelet pågick på andra planhalvan i detta skeende men situationen uppfattades av linjedomaren. 

Domare Glenn Nyberg visade det röda kortet, något som fick både publik och framför allt huvudpersonen själv att gå i taket. Rosenrasande på både domare och Strand tvingades Radetinac lämna planen.  

– Det är orutinerat och det var dumt gjort. Det är ett dåligt beteende från mig vilket jag ångrar, säger Radetinac. 

Elfsborgs tränare Jimmy Thelin var besviken över att laget inte lyckades utnyttja händelsen till sin fördel.

– Vi kan inte använda övertaget vi får som vi vill och vi blir för stressade. Vi har ett fantastiskt lag och jobbar ihop men i dag blir det för individuellt, säger han.

I den 31 minuten fick Buya Turay ett läge att utöka, i offensivt straffområde satsade han på en cykelspark, men träffade i stället Elfsborgs Joakim Nilsson i huvudet, och mittbacken föll handlöst i backen. Incidenten var otäck och Nilsson blev liggandes och omhändertogs av ambulanspersonal och läkarteam i över tio minuter. 

Mohamed Buya Turay, som varnades för förseelsen, var helt förkrossad och tröstades av både med- och motspelare. 

– Jag har inget att säga, jag är ledsen, sa en nedstämd Buya Turay efter matchen.

Slutligen kunde Nilsson på egna ben ledas av planen med stöd från läkare, samtidigt som hemmapubliken gav varma applåder. 

– Han är vid gott mod och på sjukhuset i trygga händer. Vi får återkomma med en rapport därifrån, säger Elfsborgs tränare Jimmy Thelin efter matchen.

– Vi tänker på Joakim, det viktigaste är att han mår bra. Vi tänker ju på hans välmående och hoppas att det inte ska vara något allvarligt, säger lagkamraten Jon Jönsson. 

Strax efter att domaren blåst igång matchen igen var Mohamed Buya Turay åter igen i hetluften, när han fixade straff i den 44:e matchminuten. Men om där fanns en möjlig touch från Nilssons ersättare Jon Jönsson skedde situationen utanför straffområdet. Således var straffen felaktigt dömd. 

– Det går fort, jag frågar domaren om jag verkligen rör honom för jag tycker inte att det är någon kontakt, säger Jönsson om straffen.

Djurgårdens Fredrik Ulvestad förvaltade straffen på bästa sätt och noterades för sitt andra mål i matchen. 

Under den långa övertiden fick också Djurgårdens norske ytterback Aslak Witry lämna planen efter känningar i foten. 

– Det gör ont, det blev en vridning så vi får se vad som händer. Vi får ta en dag i taget men jag satsar på att vara tillbaka till nästa helg vilket känns som lite för positiva tankar, säger Witry. 

En kaotiskt första halvlek var till ända och 2–0 till hemmalaget. 

Det fortsatte vara irriterat i den andra halvleken men det blev aldrig någon större dramatik, mycket på grund av alla spelavbrott, och Djurgården kunde spela av matchen. 

– Märklig match, det är inte så lätt att analysera men efter utvisningen blir det mycket försvarsspel vilket är naturligt. Vi drar ner Erik Berg och det känns som att vi har full koll på vad Elfsborg håller på med. För första gången i år tycker jag att vi jobbar hela vägen i noggrannhet vilket gläder mig, säger Djurgårdens tränare Kim Bergstrand.  

Läs mer: Elfsborgsspelare nedsparkad – föll handlöst i marken