Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fotboll

Djurgårdens Mia Jalkerud derbydrottning – igen

Mia Jalkerud klappas om efter sitt mål av lagkamraterna
Mia Jalkerud klappas om efter sitt mål av lagkamraterna Foto: Kenta Jönsson/Bildbyrån

Derbyn mot Hammarby, då tar Mia Jalkerud rollen som matchvinnare för Djurgården. Hon gjorde det två gånger om senaste lagen möttes i allsvenskan, för sex år sedan, och hon gjorde det igen genom att göra det viktiga första målet när Djurgården vann årets första derby med 2-0.

– Deras målvakt var långt ute, så jag tänkte att jag drar till. Bollen brukar gå in i de där lägena, och det gjorde den i dag också, sade Jalkerud.

– En derbyvinst är alltid en derbyvinst. De (Hammarby) var lite kaxiga innan. I och för sig med viss rätt, eftersom de besegrade oss på Stadshagen i våras i en träningsmatch. Och de spelade en bra fotboll, så det var ingen lätt match. Men vi stod upp bra, spelade vårt spel, låg tight, och utnyttjade deras misstag.

2 137 åskådare hade sökt sig till Zinkensdamm den här soliga söndagseftermiddagen. De fick se ett tätt derby, med mer kamp än skönspel.

Djurgården hade dock bättre organisation mellan lagdelarna, mer variation och bättre bredd i anfallsspelet. Kombinerat med spetskompetens hos exempelvis Johanna Rytting Kaneryd, Katrin Schmidt och Mia Jalkerud.

Låg dessutom bra i pressen, speciellt i andra halvlek, vilket gjorde det jobbigt för Hammarby i uppspelsfasen.

Hammarby gick mer på vilja, spelade rakt och hade svårt att hitta in i boxen, tvingades ta de flesta avsluten från distans.

Men Hammarby var för den skull inte ofarligt. Hade första målchansen efter en dryg kvart. Filippa Angeldahl tog skott från distans. Bollen gick via Djurgårdsmålvaktens fingrar i ribban.

Nio minuter in på andra halvlek tog Djurgården ledningen. Ett slarvigt uppspel från mittbacken Alexandra Lindberg snappades upp av Mia Jalkerud, som såg att målvakten Emma Holmgren var 5-6 meter utanför målet, och lättade in bollen i tomt mål.

Nio minuter senare kom 2-0. Ett mål som Johanna Rytting Kaneryd initialt låg bakom. En lång, stressande löpning som andades mycket vilja innebar att hon vann ett motlägg och iscensatte en snabb kontring. Tempest-Marie Norlin spelades fri i straffområdet, och kunde rulla in bollen till höger om Emma Holmgren.

Hammarby, påhejat av storpubliken, vek dock inte ner sig. Med dryga kvarten kvar prickade man ribban på nytt. Den här gången var det Anna Oskarsson som drog på från distans.

– En jättestor besvikelse. Matchen stod och vägde i första halvlek. Vi hade inte råd att vara nonchalanta, och så blev det individuella misstag som vi blev straffade för direkt, sade Anna Oskarsson.

– Det är tråkigt att vi inte kan bjuda på en vinst när det blev en fotbollsfest med så många på läktarna. Men förhoppningsvis uppfattade publiken vilken bra moral vi har i laget. Och med den tror jag vi har tiden på vår sida. Vi har ett ungt lag som hela tiden utvecklas.

Oskarsson konstaterade också att Hammarby alltför sällan tog sig in i den gyllene zonen framför mål, och att inläggen från kanterna var lite för slarviga.

Innan EM-uppehållet har Hammarby kvar att möta Kvarnsveden borta och Vittsjö hemma.

– Två matcher där vi ska gå för sex poäng.

Djurgården, som genom trepoängaren avancerade till sjätteplats i tabellen har två hemmamatcher kvar innan uppehållet, mot Göteborg och Örebro.

Av derbyspelarna fanns en som finns med på förbundskapten Pia Sundhages långa lista inför tisdagens nominering av EM-truppen, Djurgårdens centrala mittfältare Katrin Schmidt.

– Visst vore det kul att komma med, men jag räknar inte med det, sade Katrin, som varit uttagen i landslagstruppen vid två tidigare tillfällen i år.

Läs mer: Förhoppningar på storpublik i Stockholmsderbyt