Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-19 01:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/djurgardens-psykolog-ser-inga-tecken-pa-guldfrossa/

Fotboll

Djurgårdens psykolog: Ser inga tecken på guldfrossa

Djurgårdens mentala tränare Curt Engquist tror att pressen på Hammarbyspelarna är minst lika stor inför söndagens derby. Foto: Jonas Lindkvist

Djurgården har förlorat samtliga allsvenska derbyn den här säsongen och nu väntar Hammarby i en match som kan bana väg mot SM-guldet.

 – Jag tror att det är många som spekulerar i om det finns guldfrossa i laget eller inte, det är väl det man köper biljetter för, säger Djurgårdens utvecklingspsykolog Curt Engquist.

Söndagens derby är utan tvekan säsongens hetaste match på Tele2 arena.

Vinner Djurgården derbyt är guldet inte långt borta. Frågan är hur spelarna reagerar när allt ställs på sin spets.

– Jag har svårt att säga att Djurgården har guldfrossa. I så fall befinner sig Hammarby i en vinna eller försvinna-frossa, säger Engquist. 

– Jag förstår att många supportrar spekulerar i om det finns guldfrossa i laget eller inte, det är väl det man köper biljetter för.

Sedan i somras arbetar 69-årige Curt Engquist tillsammans med Yvonne Strömblad på att förbättra spelarnas mentala styrka. 

Han är inte orolig inför söndagens drabbning.

– Det är för många som har varit med länge. Att någon är opåverkad tror jag inte på. Antingen är man positivt eller negativt påverkad, men i vilken grad är svårt att säga. En del tycker nog att det är världens stimulans och känner att det är det här vi tränar för och att det är kul att få vara med om det. Andra kanske inte riktigt tycker likadant. Som grupp betraktat så tror jag att det är mer stimulerande än något stressande. Vem skulle inte vilja springa in inför 30.000 och känna det engagemang och den förväntan som ligger i luften?

Den här säsongen har Djurgården inte fått resultaten med sig mot AIK eller Hammarby.

– Naturligtvis tittar tränarteamet tillsammans med spelarna på varför och försöker dra slutsatser av det. Det tror jag är viktigare än om det var Hammarby eller AIK man förlorade mot. Spelarna kan matematik, det är poängen som räknas. Vi torskar samma poäng och vi vinner samma poäng, det är ingenting annat. Jag ser framför mig en bra match med engagerade spelare som tycker att det här är världens grej att få vara med om. 

Engquist tycker att pressen är minst lika hård på Hammarby.

– Om Hammarby torskar så är de nio poäng efter, då är de avsågade. Det kommer bli en jäkla intressant match. Hur kommer Hammarby lägga upp taktiken? Och hur väl kommer vi kunna genomföra vår strategi? Det är när det händer saker på plan som kan vrida matchen i en viss riktning som det behövs bra ledarskap både på och utanför planen.

Även om Engquist inte gärna nämner namn så medger han att lagkaptenen Marcus Danielson har en viktig roll.

– Det är klart att han är viktig men han är definitivt inte ensam ledare i omklädningsrummet. Bra ledare på plan är bra att ha men det är flera som kan ta vid och det hoppas jag de försöker göra. Vilka av Hammarbys spelare kommer kliva fram? Det är ovissheten som är intressant och att kunna hantera den ovissheten.

Curt Engquist ska ha koll på ledarskap och dynamiken i gruppen och försöka få ett bra lag att bli ännu bättre. Foto: Jonas Lindkvist

Han vill inte gärna jämföra stämningen i Djurgården med andra lag.

– Men när man ser andra lag känns det inte så tajt, man kan se om ett lag hänger ihop på relationen mellan spelare och ledare och när spelare blir utbytta. Det är en signal och den ska man ta på allvar och undersöka om det är något man kan göra något åt. Det är inte bara en signal från spelare till spelare, det är också en signal till motståndarna.

När Engquist kom till Djurgården i somras började han med att vara nära spelarna på träningarna.

– Jag ville höra och se både hur snacket går och hur man beter sig, det är då man får de första signalerna på om det står rätt till eller inte. Om jag ser något så är det viktigt att jag tar upp det både enskilt och tillsammans med tränarna, målet är att mota Olle i grind om det skulle hända något. Jag såg att det var en bra grupp som var villiga att träna hårt och göra det tillsammans.

Redan på 1990-talet hjälpte han till lite i först Djurgården och sedan Hammarby.

– Det var i Hammarby jag stötte på Kim Bergstrand första gången. 

När Bergstrand tog över Sirius, som han tränade tillsammans med Thomas Lagerlöf 2012–2018, valde Bergstrand att knyta Curt Engquist till klubben.

När tränarduon tog över Djurgården följde Engquist med. 

– Man har bett mig hålla koll på enskilda spelare och hjälpa dem att utvecklas mentalt så de kan hantera den press som kan ligga på en fotbollsspelare. Jag ska också ha koll på ledarskap och dynamiken i gruppen och försöka få ett bra lag att bli ännu bättre.  

Även om det varit relativt lugnt i Djurgården den här säsongen är Curt Engquist medveten om att det kan svänga.

– Påfrestningar finns i alla lag, det gäller att hantera dem. Alla spelar ju inte och är inte glada för det, det finns där och det är inget nytt för så är det. Det är tufft att vara fotbollsspelare, man ska prestera och vara på topp inför en stor publik, det är väldigt utsatt. Hur ska man hantera skador eller att man sitter på bänken? 

Curt Engquist medger att det finns grupperingar bland spelarna.

– Men inte på något störande sätt, tvärtom. Jag tycker de blandar sig på ett ganska intresserat och nyfiket sätt. 

I onsdags hade spelarna en ledig dag, då stack ett gäng ut och fiskade.

– Jag skulle kunna tänka mig att några andra var ute och spelade golf. Det här är en grupp som har lätt att hänga med varandra. De senaste månaderna tycker jag att många tagit för sig, bjudit till och sett till att träningarna blivit bra. 

Jacob Une Larsson gillar Curt Engquists närvaro: Han har funnits där som ett extra bollplank. Foto: Jonas Lindkvist

Mittbacken Jacob Une Larsson är en av spelarna som vuxit ut till en klippa den här säsongen. Han gillar Curt Engquists närvaro.

– Han är väldigt nära laget. Jag brukar har individuella samtal med honom efter träningarna.

Någon guldfrossa har Une Larsson inte känt av.

– Hittills har jag inte känt att guldstriden på något sätt ska ha påverkat mig i en riktning att jag behöver mer stöd eller så, men det är väldigt individuellt. Det finns säkert spelare som är i behov av samtal under hela året. Jag har inte känt att det behovet har ökat ju närmare säsongens mål som vi kommit.