Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-22 13:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/djurgardens-sakerhetschef-polisen-betraktar-oss-som-paria/

Fotboll

Djurgårdens säkerhetschef: ”Polisen betraktar oss som paria”

Djurgårdens säkerhetschef Mats Jonsson saknar en dialog med polisen. ”De betraktar oss som paria”, säger han. Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

Fansen känner sig trakasserade och hotade. Klubbarna ser också ett försämrat samarbete med polisen.

– När man betraktar oss som paria blir det väldigt svårt att hitta en vettig dialog, säger Djurgårdens säkerhetschef Mats Jonsson.

Rätta artikel

Dagarna efter derbyt pratar man mer om konfrontationen mellan polisen och fans än om själva matchen.

– Polisen riktar allt tuffare in sig på supportgrupperingar och supporterkulturen därför att man nästan till varje pris vill ta bort pyrotekniken. Jag tror att vi är eniga, vi vill också ha ett tryggare och säkrare fotbollsarrangemang.

Mats Jonsson menar att polisen och klubbarna ser olika på hur man ska lösa problemen.

– Polisen vill ha resultat omgående, vi ser mer långsiktigt på frågan och går varsamt fram för att få ett förbättrat klimat och se till att det inte sker några olyckor eller upplevs vara otryggt att gå på fotboll.

Jonsson efterlyser en dialog för att förbättra de allt mer spända relationerna mellan klubbar, fans och polisen.

– Det är klart att vi efterlyser dialogen med polisen. Det blir ett informationstapp som jag inte tror gagnar någon, allra minst klubbarna. När man inte kan uttrycka sig öppenhjärtligt på möten om vad som sker och vad som händer med risk för att bli anmäld för brott, som AIK tydliggjorde, då har vi naturligtvis en situation som är väldigt svår, säger Jonsson.

Han syftar på att AIK blev anmält för att man inte haft tillstånd att arrangera bussmottagningen inför den allsvenska premiärmatchen mot Östersund. 

Men det hav av bengaler som hälsade spelarna välkomna arrangerades av supportrarna, inte AIK.

Djurgården har på sociala medier gått ut med att man vill ha in material som visar vad som skett i samband med polisens insatser i derbyt.

– Det är ett försök att bringa klarhet i ganska trassliga situationer, skulle jag tro. Utifrån filmer och de vittnesmål som vi nåtts av så reser det givetvis vissa frågetecken. Själva derbyt gick bra ur ordningsstörningsperspektiv. Om vi bortser från pyrotekniken så skulle jag säga att det var tryggt och säkert att vara inne på arenan, säger Mats Jonsson.

Han menar att polisen måste rannsaka sina insatser.

– Varje person som drabbas och har råkat vara på fel plats vid fel tillfälle är en person för mycket. Polisen kan inte vara nöjd med hur situationen såg ut utanför arenan och hur upplägget blev, man måste inse att det här funkade ju inte. Både före och efter matchen där folk blir bortförda från arenan och det inträffar ordningsstörningar där både polis och ordningsvakter är inblandade. 

– Längre bort från arenan är det poliser som blir angripna av uppretade personer som tycker att de blivit behandlade på ett felaktigt sätt, det blir ett våldsamt upplopp skulle jag vilja påstå.

John Skärlund är den i AIK som ska föra en dialog med supportrar och medlemmar. Han saknar också samtal med polisen.

– Vi har kontakt i och med våra arrangemang men det är det enda, vi har inget utöver det. Vi vill absolut ha dialog med polisen, vi har sett att det är ett framgångsrecept men den här säsongen har den försämrats. Jag vet inte varför men evenemangspolisen har vi fortfarande en bra dialog med, i andra delar har det spruckit.

Skärlund har uppmanat supportarna att skicka bilder och berättelser från söndagens händelser utanför Tele2 arena.

– Det är några som gått fel och sedan har polisen, tycker jag, använt övervåld när de ska få bort dem från området. Det handlar om vanliga supportrar och inga som har som uppsåt att göra något brottsligt eller skapa kaos, de försökte komma från arenaområdet. Man måste sätta sig ned och prata om hur vi ska komma vidare, det måste finnas en vilja från alla håll.

Läs mer:

Polis till supporter: ”Ska jag bryta fingret på dig?” 

Rädd 18-åring bussades till Västerhaninge 

Goitom: ”Det eskalerar kanske tills någon dör”