Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-12 17:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/dn-reder-ut-sveriges-alla-chanser-att-na-em/

Fotboll

DN reder ut: Sveriges alla chanser att nå EM

Foto: Frank Augstein/AP

Med endast en inspelad poäng ligger Sverige sist i sin Nations League-grupp. Är loppet kört? Icke. Med två raka vinster mot Turkiet och Ryssland blir det avancemang för Blågult. Men även en mindre poängskörd kan räcka. Låter det krångligt?

Här reder DN ut alla Sveriges chanser att ta sig vidare till EM 2020.

Olle Bengtsson
Rätta artikel

Vinner Sverige borta mot Turkiet på lördag och mot Ryssland hemma den 20 november hamnar Blågult på sju poäng, samma poäng som Ryssland. Då inbördes möten går före målskillnad i Nations League innebär det att Sverige vinner gruppen.
Blir det däremot förlust nere i Turkiet är sistaplatsen i gruppen ett faktum.

Vad händer efter gruppspelet?

Om Sverige vinner gruppen avancerar landslaget inte bara till A-divisionen i Nations League. Gruppsegern innebär även att landslaget får en högre seedning, och således en bättre lottning till det ”riktiga” EM-kvalet som lottas den 2 december 2018 och inleds i mars 2019. Skulle Sverige sluta trea i gruppen så degraderas landslaget till C-divisionen.

När spelas slutspelet i Nations League?

Playoff-rundan om en EM-plats inleds först i mars 2020, efter att det ”riktiga” EM-kvalet avgjorts.

I EM-kvalet går både ettan och tvåan i varje grupp vidare direkt till EM. När kvalet är spelat kommer 20 av 24 platser till mästerskapet vara fyllda. Skulle Sverige misslyckas med att komma topp två får laget, vid bra resultat i Nations League, en sista chans i den återstående playoff-rundan. 

Hur går playoff-rundan till?

När EM-kvalet är slut kommer de fyra bästa lagen i varje Nations League-division som inte redan kvalat in till mästerskapet under det ”riktiga” kvalet att mötas i playoff-rundan i mars 2020. 

Ett lag i varje Nations League-division kommer i slutändan att få en EM-plats. Det playoff-lag som presterat bäst i varje division ställs mot det fjärde bäst presterande laget i samma division i semifinalen. Vinnaren av finalen går sedan till EM.

Om Sverige misslyckas i det stundande EM-kvalet gäller det alltså att vara bland de fyra bästa lagen i division B som inte redan gått till EM. Då väntar en extra chans att nå mästerskapet för Janne Anderssons mannar. 

Läs mer: Playoffhjälten Jakob Johansson tillbaka i landslaget för Nations League