Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-13 12:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/domare-bara-en-tidsfraga-innan-nagot-riktigt-allvarligt-intraffar/

Fotboll

Domare: Bara en tidsfråga innan något riktigt allvarligt inträffar

Foto: Bildbyrån

GÖTEBORG. Han är en av domarna i Västergötland som attackerats och tvingats avbryta matchen. Mikael Palmér vittnar om ett allt hårdare klimat på och utanför fotbollsplanen.

– Det är bara en tidsfråga innan något riktigt allvarligt inträffar, säger han.

Mikael Palmér har varit fotbollsdomare i 33 år. Han fick en minst sagt våldsam start på karriären. 16 år gammal började han döma ungdomsturneringen S:t Erikscupen i Stockholm. Det var på våren. På hösten samma år blev han nedslagen av en ung spelare, som var missnöjd med ett domslut.

– Han drog en knytnäve över hakan på mig. Min pappa var där och tittade. Egentligen är det ju konstigt att man fortsatte, säger Palmér.

Men det gjorde han och steg snabbt i rang för att redan 20 år gammal döma herrarnas division 4 och i damallsvenskan. Dömandet har varit ett sätt att hålla kontakten med idrotten. Han tog det med sig när han flyttade till Västergötland och har aldrig utsatts för något så allvarligt som det som hände i ungdomsåren – inte förrän i somras.

Det var två minuter kvar av ordinarie tid i division 6-mötet han dömde. Hemmalaget hade hämtat upp ett 0–2-underläge när bollen studsade på handen på en av lagets spelare i eget straffområdet. Palmér bedömde det som att spelaren hade handen intill kroppen och friade. Då rann sinnet över hos flera av bortalagets spelare.

– Jag blev kallad ”din jävla fitta” av en spelare och visade ut honom. Då ställer sig en spelare i bortalaget och spottar på mig. En spelare i hemmalaget kommer fram för att skydda mig och då blir han spottad i ansiktet. Det var obehagligt. Stämningen var mycket hotfull och jag kände att jag var tvungen att bryta matchen, säger Palmér.

Matchen är en av fem som avbrutits i Västergötlands fotbollsdistrikt den här säsongen. Palmér tycker inte att det känns som en tillfällighet utan vittnar om ett allt hårdare klimat på och runt fotbollsplanen.

– Det är klart att jag har fått ta emot ett och annat hot genom åren på planen, men jag har klarat mig från mordhot och hot mot familjen och sådant som jag vet att andra domare utsatts för. Generellt sett får man i dag inte alls samma respekt som när man började en gång i tiden. Hela samhällsklimatet har blivit tuffare och det är bara en tidsfråga innan något riktigt allvarligt inträffar, säger han och tillägger att det i dag blir allt vanligare att fotbollsdomare blir kallade rasister när domsluten går emot laget.

Han menar att det är svårt att ta anklagelserna på allvar och pekar på att det inte kommer in några anmälningar om rasism till förbundet från klubbarna.

Vid de flesta matcher dömer han utan assisterande domare. Han berättar om den oro han ofta känner när han kommer ensam till en match och där åskådarna är få. Att undersöka reträttvägarna från idrottsplanen har blivit en vana.

– Man tittar på hur man kan ta sig därifrån om det skulle hända något eller om något av lagen skulle kunna hjälpa till att skydda dig. Det är inte säkert att du hinner in i omklädningsrummet. Egentligen är det absurt. Vi fotbollsdomare utför ett arbete, men vi kan inte vara trygga på vår arbetsplats, säger Palmér, som menar att dagens fotbollsstjärnor har ett stort ansvar som förebilder. Unga spelare ser på tv hur stjärnorna beter sig och tar efter med filmningar och protester mot domarna.

– Det här är ett stort problem för fotbollen. Titta på handbollen; hur ofta ser du att någon hotar en domare där? Det finns en helt annan respekt i den sporten, säger han.

För att förbättra situationen föreslår Västergötlands fotbollsförbunds styrelse att ett system med matchvärdar införs till nästa säsong. Palmér säger att det är bra att något görs, men fruktar att det inte är tillräckligt.

Han hoppas att det som hänt under säsongen blir en väckarklocka.

– Det är ont om fotbollsdomare i dag. Om vi ska kunna rekrytera nya domare måste alla tänka till kring hur de uppträder, säger Palmér.

Läs mer:

Domare misshandlades med paraply – nu införs matchvärdssystem 

Domarbasen: Vem vill gå ut och döma när du vet att du kan få stryk?