Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-13 11:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/domare-misshandlades-med-paraply-nu-infors-matchvardssystem/

Fotboll

Domare misshandlades med paraply – nu införs matchvärdssystem

Foto: Bildbyrån

En domare mordhotades, en annan blev spottad på, en tredje attackerades med ett paraply och tvingades sy flera stygn i benet. 

Nu sätter Västergötlands fotbollförbund ner foten och inför obligatoriska matchvärdar på matcherna.

I söndags uppges två fotbollsdomare ha blivit misshandlade vid en match i Göteborg. Det har varit en mörk säsong när det gäller disciplinen inom fotbollen även i distriktet Västergötland. Fem matcher har fått avbrytas på grund av att domarna attackerats eller blivit utsatta för hot. Det är betydligt fler än tidigare år och nu varslar distriktsförbundet om åtgärder. Till nästa säsong vill man införa ett system med obligatoriska matchvärdar för att förbättra arbetsmiljön för domarna och skapa en bättre stämning runt fotbollsplanen.

– Det här är oacceptabelt och vi känner att vi måste göra något. Systemet med matchvärdar har fallit väl ut i andra distrikt , säger Johan Gustavsson, förbundets kanslichef.

Exemplen på hur matcher i de lägre serierna urartat är många, vilket Borås Tidning rapporterat om. Domare har blivit attackerade och hotade av spelare och åskådare. De rasistiska tillmälena har också ökat.

I en division 5-match gick en åskådare till attack mot domaren med ett paraply. Domaren fick ett jack i benet, som behövde sys. Han blev också hotad av en spelare och gjorde en polisanmälan. Två spelare blev avstängda av förbundet. En av dessa gjorde en motanmälan mot domaren och hävdade att denne skallat honom.

I ett division 6-möte blev domaren också tvingad att bryta i slutminuterna när han visade ut en spelare efter att ha blivit kallad ”din jävla fitta” och upplevde stämningen som hotfull. En spelare spottade honom i ansiktet. Även en av motståndarlagets spelare blev spottad på när han försökte skydda domaren.

I en annan division 5-match bröt domaren med en halv minut kvar att spela sedan han sade sig ha fått motta ett mordhot från en av de tre spelare han visat ut. Spelaren stängdes senare av i ett år av förbundet.

Det är inte bara spelare som burit sig illa åt. I oktober bröts en division 6-match sedan domaren ansett att publiken uppträtt rasistiskt.

Antalet disciplinärenden som förbundet behandlat har visserligen sjunkit, men samtidigt har andelen som rör domare ökat. Av årets 260 fall är cirka 20 procent domarrelaterade.

Hot och våld på fotbollsplanen är inget nytt, men Johan Gustavsson anser att situationen har förvärrats de senaste åren.

– Vi ser hur klimatet på och runt fotbollsarenorna har blivit annorlunda. För oss är det helt oacceptabelt att man försöker att påverka domarna, säger Gustavsson och hävdar att det finns domare som av rädsla för att bli utsatta för repressalier hellre dömer en varning när det egentligen borde ha varit ett rött kort och rapport till förbundet. 

Till förbundets representantskap den 5 december föreslås att alla hemmalag i division 2–4 på damsidan och 4–6 på herrsidan ska ha en matchvärd, som ska ansvara för publik och domare.

Lag som inte uppfyller kraven ska i första hand drabbas av böter och vid upprepade förseelser få poängavdrag.

– Vårt förslag är att de lag som har spelat matcher där det varit oroligt även ska kunna åläggas att ha matchvärd med sig på bortaplan, säger Gustavsson, som tror att förslaget kommer att röstas igenom.

– Jag hoppas verkligen att föreningarna förstår vikten av det här, säger han.