Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fotboll

Domaren ingrep mot rasistiska rop när Rosengård föll

Gaëlle Enganamouit.
Gaëlle Enganamouit. Foto: imago sportfotodienst

Hon fick utstå rasistiska rop från läktaren matchen igenom. Gaëlle Enganamouit svarade på sitt eget vis.

– Jag är aldrig rädd på planen. Jag vill alltid göra mål, nu gjorde jag det och då blev de tysta, sa hon.

För Rosengård blev det ändå en bitter förlust till slut mot Frankfurt i kvartsfinalen i Champions League – efter straffläggning.

Rosengård ledde med 1–0 efter ordinarie matchtid och förlängning, samma siffror som Frankfurt vann med i Malmö förra veckan.

Det var när det gått till straffläggning som FC Rosengårdstränaren Jack Majgaard Jensen gjorde ett statement och skickade fram Kamerunspelaren som fjärde skytt.

– Jag ville visa idioterna att de inte bestämmer vem som slår våra straffar. Jag såg att hon var redo, därför skickade jag fram Gaëlle, säger han.

På Frankfurts anläggning, som är liten, är publiken väldigt nära spelet. Redan tidigt hördes rop mot både Marta och Enganamouit.

I mitten av andra halvlek stegade italienska domaren Carina Vitulano fram till Uefadelegaten och visade med tydliga gester att hon inte var nöjd med publiken.

En stund senare kom speakerns uppmaning att rasism inte hör hemma inom fotbollen.

– Jo, jag hörde vad de ropade. Jag brydde mig inte. Sådan är fotboll och när du vill vara bäst måste du stänga av huvudet. Jag har inte råkat ut för det tidigare, men vill inte säga att det är rasism, de supportar väl sitt lag. Jag kan inte säga mer, sa Gaëlle Enganamouit.

– Vi hörde det hela tiden. Det kom ganska snabbt när de såg att hon var bra och försökte få henne att spilla energi på något annat. Men hon fokuserar bra, sa Jack Majgaard Jensen.

Det var inte bara Enganamouit som råkade ut för detta - Marta hånades väldigt personligt från fullt vuxna människor på läktaren.

– Det är jävligt tråkigt. Framför allt när en spelare som gjort så mycket för kvinnlig fotboll. Det är klart de får bua och skrika, men när det blir rasistiskt och personligt hör det inte hemma i fotbollen, sa Jack Majgaard Jensen.

Som tyckte sig se en mindre trevlig symbios mellan publik och lag.

– Jag är stolt över mitt lag och glad att jag tränar dem. Den attityd Frankfurt har, att lägga sig ner och vara ledsna hela tiden är inte fotboll. Men det är dessvärre deras sätt att spela. Det hade inte funnits om jag varit tränare.

Det ska betonas att Jack Majgaard inte skyllde förlusten på det inträffade.

– Det är små detaljer som avgör. Vi skapar chanserna, men utmaningen är att utnyttja dem. Jag är motiverad att komma igen. Vi ska visa nästa år, när vi fått spela samman, att vi har ett bättre spel. Det är spelet som ärm moroten för mig. När vi står i de stora matcherna ska vi vara hundra procent förberedda för dem.