Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-13 10:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/domaren-mot-rumanien-stoppade-serie-a-match-for-rasism/

Sport

Domaren mot Rumänien stoppade Serie A-match för rasism

Domaren Daniele Orsato under en match mellan Crotone och Benevento. Foto: Albano Angilletta/ANSA via AP

BUKAREST. Inför Sveriges match mot Rumänien har det funnits farhågor om rasism från publiken. 

Domaren, italienaren Daniele Orsato, var tidigare i höst den förste att stoppa en match enligt det nya, strängare regelverket mot rasism i Serie A.

Serie A är en av de ligor som haft problem med rasism från läktarna mot mörkhyade spelare under en längre tid. Därför skärptes regelverket i början av året, och precis som enligt Uefas regelverk i EM-kvalet ska spelet stoppas om rasism kommer från publiken.

I början av säsongen hände det i matchen Atalanta–Fiorentina, när Daniele Orsato tillfälligt avbröt matchen på grund av rasism mot Fiorentinaspelaren Dalbert Henrique. Domaren som tilldelats Rumänien–Sverige är alltså van vid problematiken.

Det var inte första gången som en match stoppades för rasism i Serie A, även om det skett få gånger tidigare. Redan 2010 avbröts till exempel Cagliari–Inter på grund av apljud mot Samuel Eto’o.

Den rasism som Rumänien tidigare fällts för handlar inte om yttringar mot svarta spelare utan ramsor mot Ungern och den ungerska minoriteten i landet. Det rumänska förbundet har också vänt sig mot att publiken skulle ha varit rasistisk.

Men som DN tidigare beskrivit är det högerradikala, nationalistiska grupper som ligger bakom.

– Det finns också en historik med klubblagssupportrar åt det högerextrema hållet, med visst våldskapital. Även om det har gått åt det hållet (mot ungrare) så kan det mycket väl spilla över på mörkhyade spelare också, har det svenska förbundets säkerhetschef Martin Fredman sagt.

I det svenska lägret väntar man sig en het stämning på läktarna.

Förbundskapten Janne Andersson säger att han fått ett mejl om kvällens domare av den förre internationelle domaren Jonas Eriksson, som gör honom lugn inför att Daniele Orsato fått uppgiften.

– Han är lugn och sansad. Erfaren, stressar inte upp sig. Bra språkligt, säger Janne Andersson. 

Men tillägger ett skämt om sitt eget ibland hetsiga humör vid sidlinjen: 

– Det är bra om fjärdomaren inte förstår halländska.