Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fotboll

Edselius anklagas för hemliga avtal i AIK

Thomas Edselius.
Thomas Edselius. Foto: Andreas L Eriksson/Bildbyrån

AIK fotboll AB:s förre vd Thomas Edselius anklagas för att ha ingått hemliga avtal som varit ”oförmånliga för bolaget”. Bolagsstämman föreslås nu att neka honom ansvarsfrihet.

”Jag är verkligen chockad”, skriver Edselius i ett sms till DN.

Avtalen träffades utan styrelsens kännedom i februari 2015 och var ”omfattande” och ”delvis långvariga”, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

När affärerna kom till styrelsens kännedom anlitades en advokatfirma för att utreda de ”transkationer som företagits”. Utredningen visade att det ”inte kan uteslutas” att Edselius överträtt sin behörighet och sin befogenhet, enligt pressmeddelandet.

Där säger även nuvarande vd:n Mikael Ahlerup att det är "viktigt för oss att agera när något inte ser ut att ha gått rätt till".

Några närmare detaljer om affärerna lämnas inte.

– Jag tänker inte kommentera enskilda avtal, eller vilka avtalen är träffade med. Jag kan inte säga annat än att det är avtal som är av karaktär som inte är bra för AIK, säger Mikael Ahlerup till DN.

Misstänker ni att Edselius gjort affärer som missgynnat AIK och gynnat honom själv?

– Det vill jag inte kommentera. Det finns en utredning som är gjord och beroende på om bolagsstämman beslutar att styrka eller avstyrka ansvarsfrihet kommer vi att ta ett beslut utifrån det. Då kan det finnas anledning att kommentera ytterligare.

Inte heller Thomas Edselius vill kommentera avtalen eller anklagelserna emot honom.

”Jag är verkligen chockad och kommer att uttala mig först när jag förstår fullt ut vad detta handlar om”, skriver han i ett sms till DN.

Thomas Edselius slutade som vd i juni 2015 efter tre år på posten. Innan det hade han varit ekonomichef i ett år.

Beslutet om ansvarsfrihet fattas på AIK fotbolls bolagsstämma 10 mars.