Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-19 19:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/efter-norlings-utbrott-kamerorna-blir-kvar/

Fotboll

Efter Norlings utbrott: Kamerorna blir kvar

AIK-tränaren Rikard Norling skällde i pausen ut sina spelare, vilket tittarna i C More fick se. AIK vände matchen mot Sirius, men Norling var inte nöjd med att ha blivit filmad. Foto: Janerik Henriksson/TT

Tv-kamerorna blir kvar i de allsvenska omklädningsrummen. Ingen klubb har begärt att de ska försvinna efter AIK-tränaren Rikard Norlings utbrott i matchen mot Sirius i söndags.

Rätta artikel

– Jag har haft ett bra snack med både AIK och C More och vi är helt överens om att det var ett misstag. Kameran ska inte användas på det sättet, säger Svenska elitklubbarnas förening, Sef, generalsekreterare Mats Enquist.

Det var i söndags som man kunde se en urförbannad Rikard Norling slå näven i bordet så att vattenmuggarna flög inne i omklädningsrummet efter den första halvleken. Men man kunde inte höra honom.

I efterhand reagerade Norling på att bilderna visats.

– Jag är inte så himla förtjust i att det går ut i direktsändning. Hade jag vetat och tänkt på det så hade jag inte gjort på samma sätt. Man vill inte att barn tittar på det, sa Rikard Norling på presskonferensen efter segermatchen mot Sirius.

Men sanningen är att bilderna från omklädningsrummet inte sänds direkt.

– Vi har riktlinjer att inte visa taktik, inte visa live, utan vi tittar på bilderna innan vi lägger ut dem, och vi får inte visa naket, säger Niklas Supanich, exekutiv producent på C More.

– I det här fallet var det producenten i kontrollrummet som tog beslutet och jag vet inte exakt hur han resonerade, men vi är ganska överens om att vi inte tycker det är så farliga bilder.

Tv-sändningarna från omklädningsrummen har funnits i fyra år och de tillkom på klubbarnas egen begäran.

– Det har vid två tillfällen blivit debatt. Den ena var när man genom ett mänskligt misstag visade nakna rumpor för några år sedan och så vid det här tillfället när man visade en ganska drastisk situation inne i omklädningsrummet, säger Mats Enquist och fortsätter:

– Överenskommelsen mellan klubbarna och C More är att det ska visas mer stämningsbilder och inte nyhetsreportage.

Niklas Supanich kommer under onsdagen ha ett möte med C Mores producenter.

– Då får vi vrida och vända på det och se hur vi ska resonera kring det nästa gång och om var gränsen går. Jag tycker inte gränsen är passerad här.

Men han full förståelse för Rikard Norlings reaktion.

– Om Rikard säger att det var jobbiga bilder är vi ödmjuka inför det och har respekt för det, säger Niklas Supanich.

Enligt Mats Enquist har ingen klubb hört av sig om att de vill att kamerorna ska bort från omklädningsrummen.

– Det är inte så att de är tvingade att ha dem. Det var ett gemensamt önskemål från fotbollen.