Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fotboll

Efter terrordåden: 3000 extra vakter till fotbolls-EM

Poliser vid Stade de France i samband med en rugbymatch i mars.
Poliser vid Stade de France i samband med en rugbymatch i mars. Foto: Thibault Camus/AP

Säkerheten under fotbolls-EM i Frankrike skruvas upp efter de senaste veckornas terrordåd.

Privata säkerhetsföretag har ökat sin bemanning och hyrt in ytterligare 3.000 vakter till mästerskapet, sa Frankrikes president François Hollande på tisdagen, enligt AP.

Totalt kommer 13.000 vakter vara stationerade vid spelarhotell, arenor och supporterområden, så kallade fanzones. En del vakter ska också röra sig på andra ställen där många supportrar samlas.

Matcherna spelas i tio städer och förväntas dra en total publik på omkring tio miljoner. Hälften av dem tros besöka de särskilda supporterområdena som anläggs intill arenorna.

– Vi måste visa att sporten, precis som vår kultur och livsstil, inte kommer att ge efter för det här hotet, sa Hollande.

Frankrikes nationalarena Stade de France var ett av terroristernas mål i Parisdåden i november. Under pågående landskamp mellan Frankrike och Tyskland sprängde sig en man strax utanför arenan och dödade en person.

På tisdagskvällen spelas det för första gången fotboll på arenan sedan attackerna, då Frankrike tar emot Ryssland i en vänskapsmatch. Även inför den matchen råder ökad säkerhet.

I fotbolls-EM, som avgörs mellan 10 juni och 10 juli, kommer sju matcher att spelas på Stade de France, bland annat öppningsmatchen Frankrike–Rumänien, Sverige–Irland och finalen.