Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-16 00:13 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/ekobrottsmyndigheten-slog-till-ostersunds-ordforande-kallad-till-polis/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Fotboll

Östersund FK:s ordförande misstänkt för grova ekobrott

Östersunds ordförande Daniel Kindberg under matchen mellan Östersund och IFK Göteborg i helgen.
Östersunds ordförande Daniel Kindberg under matchen mellan Östersund och IFK Göteborg i helgen. Foto: Tobias Nykänen/Bildbyrån

Ekobrottsmyndigheten gjorde på tisdagen en razzia på Östersund FK:s ordförandes Daniel Kindbergs arbetsrum hos företaget Östersundshem. Två personer är anhållna, och enligt Östersundsposten är Daniel Kindberg en av dem.

Sent på tisdagskvällen bekräftade klubben att ordföranden anhållits och att han misstänks för grova ekobrott.

Kindberg, vd för företaget, ska inte ha funnits på plats under tillslaget, men ska ha blivit kallad till polisen.

– Det var ett antal poliser som kom in och gick direkt till Daniel Kindbergs arbetsrum, säger Tord Andnor, Östersundshems styrelseordförande, till Östersundsposten.

– Det är obehagligt, vi vet ju inte vad som hänt mer än att polisen kommit in och tagit hans dator, säger Andnor. 

Niklas Jeppsson, kammaråklagare hos Ekobrottsmyndigheten i Umeå kommenterar ärendet på det här sättet:

– Ekobrottsmyndigheten har i dag gjort husrannsakan i Östersund med omnejd. Två personer anhållna och det har samröre med ett annat ärende. Misstankarna rör grovt bedrägeri och medhjälp till grovt bokföringsbrott, säger Jeppsson när DN når honom.

Vad har det med Daniel Kindberg att göra?

– Det är du som upprepar det namnet. Jag tänker inte nämna vilka personer det rör sig om.

Men enligt uppgifter till Östersundsposten ska Kindberg vara en av de anhållna.

Enligt Jeppsson har tillslaget att göra med utredningen mot en Sollefteåbo som sitter häktad, misstänkt för grovt bokföringsbrott och grovt bedrägeri. Östersundsposten skriver att mannen har erkänt häktningsframställningen. Däremot nekar han till brottsrubriceringen.

– Han har genom sitt företag skickat osanna fakturor till ett entreprenadföretag och på det sättet lurat till sig pengar, säger Jeppsson till Östersundsposten angående det ärendet.

Tidningen rapporterar också att den häktade mannen, som sitter med i två av Daniel Kindbergs bolagsstyrelser, har utretts av Skatteverket för att ha sponsrat ÖFK via ett av sina bolag. Summan ska vara på 4,6 miljoner och betalats ut  under 2014 och 2015. Ett belopp som nästan utgjorde hela bolagets omsättning.

Enligt SVT Sport har ekobrottsmyndigheten även varit på plats hos fotbollsklubben Östersund. Där pratade de med klubbdirektören och frågade om Kindberg har en dator som han jobbar med hos klubben. De fick ett nekande svar och åkte därifrån. 

Sent på tisdagskvällen bekräftade klubben att Daniel Kindberg anhållits. Han är på sannolika skäl misstänkt för grovt bedrägeri och medhjälp till grovt bokföringsbrott.

DN har sökt Daniel Kindberg.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.