Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Fotboll

Elfsborg bröt Malmös segersvit

Elfsborg bröt Malmö FF:s segerrad, vann med 3–0 och tog ett stort steg mot allsvenskans toppstrid. ”Vi tog oss in i racet igen”, säger Elfsborgs tränare Magnus Haglund, märkbart nöjd med sin laguttagning.n.

Mästarlaget Malmö FF kom till Borås med full poäng efter fyra omgångar. Elfsborg, som i förväg pekats ut som guldfavorit, hade inlett med bara fyra poäng på fyra matcher. Men söndagens match ägdes av Elfsborg.

Efter en rad missade chanser, och några bra räddningar av Malmös målvakt Dusan Melicharek, blev det mittbacken Andreas Augustsson som gav Elfsborg ledningen med ett nickmål efter 64 minuters spel. I slutminuterna kom två hemmamål till, och en utvisning när Malmös mittback Yago Fernandez fick sin andra varning.

Malmös tränare Roland Nilsson var samlad och ödmjuk efteråt.

– Vi var med i matchen de första 10-15 minuterna. Sen började vi bli plottriga i passningsspelet och tappa boll väldigt mycket, säger Nilsson.

– Med den starka press Elfsborg hade kunde de komma i anfall efter anfall, konstaterar Malmötränaren.

Han talar om att bilden kunde förändrats om lagets byten slått väl ut, eller om man fått straff när Wilton Figueiredo gick omkull i början av andra halvlek. Men inget hjälpte.

– Vi såg väldigt trötta och lama ut, tycker Roland Nilsson.

Hans kollega Magnus Haglund kom till presskonferensen med kroppsspråk som en cool, framgångsrik filmhjälte efter lyckat uppdrag.

– Jag valde mina tre passningsskickligaste spelare centralt, och mina tre snabbaste längst fram, säger Elfsborgtränaren och tänker på kantlöparna Johan Larsson och Niklas Hult som anfallstrio tillsammans med Lasse Nilsson.

– Jag hade nio backar i januari. Nu hade jag fyra att tillgå. Det gällde att sätta dem på rätt ställe, tillägger Haglund om sin skadekris i försvarsleden.

Mittfältsgeneralen Anders Svensson kan inte riktigt förklara varför Elfsborgs spel plötsligt fungerade så bra.

– Vi har mycket fotboll i oss. Det är bara att vi inte fått det att stämma. Man behöver lite självförtroende också. I dag gick vi ut för att bara köra, och det gjorde vi. Men det var lite frustrerande att det dröjde så länge innan första målet kom, säger Svensson.

Om Malmö vunnit, hade det regerande mästarlaget varit elva poäng före Elfsborg. Nu är avståndet i stället fem poäng, och Boråslaget går stärkt mot nya uppgifter, härnäst på fredag mot Gais på Gamla Ullevi.