Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-20 03:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/elittranare-falls-for-skattebrott/

Fotboll

Elittränare fälls för skattebrott

Foto: Christine Olsson/TT

En svensk elitfotbollstränare och en agent fälls för ekonomisk brottslighet. Tränaren anses ha utnyttjat idrottens bidragssystem och döms liksom agenten till villkorlig dom.

De båda västsvenska männen är före detta spelarprofiler i allsvenskan. I förra månaden ställdes de inför rätta för ekonomisk brottslighet. På torsdagen kom domen.

Tingsrätten anser att elittränaren lämnat oriktiga uppgifter i sin inkomstdeklaration, vilket lett till att han undanhållit 400.000 kronor i skatt. Han döms liksom agenten också för försvårande av skattekontroll.

Tränaren hade i egenskap av ledare för en fotbollsklubb, som spelat i division 6 och 7, sökt och fått bidrag från bland annat Riksidrottsförbundet (RF) och Göteborgs kommun på totalt 1,8 miljoner kronor under åren 2006 till 2014. Drygt 1,4 miljoner av bidragspengarna hade han fört över till sina egna bankkonton. 

Tränaren, som nekade till brottet, hävdade att han själv betalat föreningens kostnader, men kunde inte visa upp någon bokföring, vilken han hävdade hade försvunnit i samband med att han blev professionell utomlands. 

Åklagare Lars Lindman trodde inte på förklaringen att tränaren betalat själv eller att klubben haft kostnader för miljoner. 

– Det här är väldigt mycket pengar för att handla om en klubb av den här digniteten och vi tror inte det finns en möjlighet att verksamheten kostat så mycket, sade Lindman i samband med rättegången.

En stor del av den misstänkta brottsligheten är preskriberad och åtalet gällde bara inkomståren 2013 och 2014.

Liksom agenten, som döms till villkorlig dom och dagsböter, åtalades tränaren också för att ha försvårat skattekontroll i samband med uthyrning av fastigheter och en aktieaffär, där ett bolag som de två männen drev tillsammans var inblandat.

Tingsrätten går främst på åklagarens linje. Man menar att tränaren kan ha betalat klubbens kostnader under de aktuella åren, men att dessa inte kan ha varit så omfattande och att han därför undanhållit att betala skatt. Däremot ogillades den del av åtalet som gällde aktieaffären.

Åklagaren hade yrkat på sex månaders fängelse för tränaren, men tingsräten dömer honom till villkorlig dom och samhällstjänst.

Tränaren ville i samband med rättegången inte uttala sig för DN utan hänvisade till sin advokat Jonas Nilsson.

Efter domen säger Nilsson till Fotbollskanalen att man eftersom tränaren inte blev fälld på alla punkter och eftersom det inte blev fängelsedom måste överväga om man ska överklaga.

– Vi menar att den här domen visar hur svårt det kan vara att driva en verksamhet och flera verksamheter, där det verkligen gäller att ha koll på olika skeenden, säger Nilsson och förklarar att han och tränaren inte diskuterat hur denne ska kombinera samhällstjänsten med sitt arbete som elittränare.