Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-19 03:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/elyounoussis-malfrossa-fralser-aik/

Fotboll

Elyounoussis målfyrverkeri frälser AIK

Med sitt andra mål mot Falkenberg tar AIK:s Tarik Elyounoussi ett stadigt grepp om ledningen i den allsvenska skytteligan med sina åtta mål. Foto: Anders Wiklund/TT

Han gjorde mål för fjärde matchen i rad och efter sina två mål i 2–0-matchen mot Falkenberg leder AIK:s Tarik Elyounoussi allsvenska skytteligan med åtta mål.

– Det känns som han kan göra mål med örat, säger lagkaptenen Henok Goitom.

Tränaren Rikard Norlings försök med Tarik Elyounoussi  som mittfältare var inte helt lyckat.

Inte för att Elyounoussi svek, det var spetsen framåt som saknades.

När den norske landslagsspelaren fick ta steget upp i anfallet och, precis som under guldåret 2018, bilda par med Henok Goitom lossnade det.

Eller vad sägs om två mål i tre matcher i rad, mål som ser till att AIK är med och slåss i toppen av allsvenskan.

– Just nu har jag ingen aning om vad som händer, allt går min väg, konstaterar Elyounoussi när han sist av alla spelare lämnar Friends arena.

Det började med att Elyounoussi blev derbyhjälte med två mål mot Djurgården. Borta mot Helsingborg, när AIK vann med 3–1, satte han ytterligare två mål och på Friends fullbordade han sitt ”hattrick”.

Totalt har Elyounoussi gjort åtta mål på tio matcher och ryckt i toppen av skytteligan.

Goitom öser beröm över sin anfallspartner och tycker att norrmannen vet exakt vad han ska göra i sitt samarbete med Goitom.

– Så länge Tarik spelar får jag förmodligen ett ettårskontrakt med AIK, skämtar Goitom.

Problemet är bara att Elyounoussi har ett kontrakt som går ut efter den här säsongen och det kan bli svårt för AIK att behålla en spelare av den klassen.

– Men det ska mycket till för att jag ska lämna AIK, säger Elyounossi. Vi har precis börjat prata, jag vill spela i Europa med AIK, det var därför jag kom hit, allsvenskan har vi redan vunnit.

Norrmannen konstaterar att han är 31 år och kanske inte det hetaste villebrådet i allsvenskan, trots allt.

– Jag är inte 17 år, då hade jag varit stressad. Jag mår bra här med min familj och det är nära Norge.

Även om publiken hyllade laget efter matchen måste man konstatera att inledningen inte var rolig. AIK spelade mest i sidled och bakåt, det dröjde 20 minuter innan delar av publiken tröttnat och det hördes spridda visslingar från läktarna.

Det gick så långt att till och med Tarik Elyounoussi började sträckte ut armarna för att visa var han ville att bollen skulle framåt istället för bakåt.

– Vi hade inte energin, kanske var det för varm, kanske var gräset för högt, säger Elyounoussi.

I andra halvlek riktades fler blickar framåt och i 48:e minuten kom ledningsmålet.

Henok Goitom, som gjorde sin 200:e tävlingsmatch för AIK, löpte på en djupledsboll och sköt ett skott som målvakten Hampus Nilsson var bussig nog att stöta ut till  Elyounoussi som enkelt kunde stöta in 1–0.

I den 58:e minuten slog duon till igen.

Med en lätt klack fick Goitom bollen att söka sig fram till Elyounoussi som åter igen kunde smeka in bollen bakom Nilsson.

– Jag vet inte om jag nuddade bollen men gjorde jag det får jag en assist i alla fall, ler Goitom efter matchen.

Rikard Norling vet att han kan lita på Traik Elyounoussi.

– När det börjar brinna i matcherna är Tarik skillnaden och släcker det som behöver släckas. Tarik har varit vår bäste spelare på slutet, han gör inte bara mål utan ligger rätt hela tiden,

Falkenberg skapade i den 13:e minuten matchens första riktiga farlighet. John Björkengren höll sig påpassligt framme när Daniel Sundgren trampade på bollen. Ur rätt snäv vinkel sköt Björkengren bollen i ribban.

När Falkenberg väl fick tag i bollen kom man med en kvartett spelare för att sätta press på AIK:s trebackslinje och det var mer än en gång som man skapade chanser som var långt ifrån ofarliga.

Tio minuter före slutet tvingades AIK:s målvakt Oscar Linnér till en prakträddning när Marcus Mathisen avslutade från nära håll, nollan höll.

– Vi försökte verkligen få med oss poäng hem, säger Falkenbergs tränare Hasse Eklund. När vi får chansen gör Oscar Linnér några riktigt bra räddningar.

Läs mer: Stolp- och ribbträff men mållöst i toppmötet