Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-20 07:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/em-kval-nasta-det-har-hant-i-bronslaget-efter-vm-succen/

Fotboll

EM-kval nästa – det har hänt i bronslaget efter VM-succén

Kosovare Asllani, mitten, firar VM-bronset efter segern mot England i juli. Efter VM har mittfältsstjärnan gått från Linköping till Real Madrids nya damlag. Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

Sverige tog brons i sommarens fotbolls-VM. Vad har hänt i landslaget sedan dess? Och vad väntar härnäst?

Här går DN igenom det senaste inför damernas EM-kvalstart.

Vad händer härnäst?
Kvalet till EM i England, 2021, startar. Sverige är favorit i en grupp med Lettland, Ungern, Slovakien och Island. Premiär borta mot Lettland 3 september. På tisdagen presenterades truppen.

Skador?
Ja. Anfallsstjärnan Fridolina Rolfö missar EM-kvalpremiären efter fotskadan i VM-bronsmatchen mot England (2–1) i Nice. Mittbacksklippan Nilla Fischer (hälskada) kommer inte att spela med Linköping i veckan och är inte heller med i landslagstruppen.
Även Kosovare Asllani är småskadad. Stjärnan klev av en träningsmatch med nya laget CD Tacón i måndags, men landslaget hoppas att hon ska vara spelklar till samlingen.

Klubbyten i VM-truppen?
Många.
Tre var klara redan före VM: Nilla Fischer (från Wolfsburg till Linköping), Fridolina Rolfö (Bayern München till Wolfsburg) och Amanda Ilestedt (Potsdam till Bayern München).
Efter VM-succén i Frankrike skrev klubblösa målvaktsveteranen Hedvig Lindahl på för Wolfsburg och klubblösa veteranbacken Linda Sembrant gick till Juventus.
Anfallaren Sofia Jakobsson har bytt Montpellier mot Madrid. Och Madrid är ny hemstad även för tidigare Linköpingsstjärnan Kosovare Asllani. Jakobsson och Asllani är tunga värvningar hos spanska CD Tacón, som köpts upp av Real Madrid.
På hemmaplan blev anfallaren Anna Anvegård (tidigare Växjö) i veckan klar för serieledande Rosengård

Blir det fler hyllningar?
Kanske. VM-bronset har redan firats stort. På Fifa-galan i Milano, den 23 september, kan Peter Gerhardsson dessutom vinna pris som årets bästa tränare på damsidan. Förbundskaptenen, som fyller 60 år senare i augusti, är en av tio nominerade.  

Klättringen
Sverige var världsnia när VM startade. Efter bronset klättrade fotbollsdamerna till en sjätteplats.

Håll koll på: Svaret till DO
Svenska fotbollförbundet har anmälts till Diskrimineringsombudsmannen (DO). Förbundet har inte velat redovisa sina ersättningar till dam- respektive herrlandslagsspelare. Men senast 6 september måste siffrorna ges till myndigheten.

Landslagets kommande program
Återsamling
• 26 augusti–3 september: Läger i Visby, Sverige, och Liepaja, Lettland.
EM-kval 2019–20
• 3 september: Lettland (b).
• 4 oktober: Ungern (b).
• 8 oktober: Slovakien (h).
• 14 april: Ungern (h).
• 4 juni: Slovakien (b).
• 9 juni: Island (b).
• 17 september: Lettland (h).
• 22 september: Island (h).
De nio gruppettorna och de tre bästa tvåorna är direktkvalificerade till EM 2021. De sex återstående tvåorna gör upp om ytterligare tre platser i playoff. Värdlandet England har en friplats.
OS 2020
• Damernas OS-fotboll i Japan avgörs 22 juli–7 augusti.
Tolv länder deltar. Sverige, Nederländerna och England (Storbritannien) har tagit de tre europeiska platserna baserat på årets VM-resultat.