Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-19 13:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/emil-forsberg-om-landslagslackan-orovackande/

Fotboll

Emil Forsberg om landslagsläckan: Oroväckande

Emil Forsberg tränar på Kaknäs IP med herrlandslaget. Foto: Christine Olsson/TT

Emil Forsberg lämnade den senaste landslagssamlingen under turbulens och med skadeproblem.

Nu är ljumskarna läkta, hot och hat mot familjen historia, och han ser en ny, offensiv kraft i landslaget.

– Jag har aldrig klagat, jag har aldrig gått till Janne och sagt att såhär vill jag inte ha det, säger mittfältaren.

Senast Emil Forsberg sågs till i landslaget var när han byttes ut i EM-kvalmatchen mot Rumänien. Sedan åkte han hem till Leipzig och missade matchen mot Norge, samtidigt som Aftonbladet publicerade uppgifter om att han gjorde det i ”vredesmod” efter att ha blivit utbytt. Något som han själv säger inte alls stämmer.

Hur ser du på att någon verkar ge de här uppgifterna till medierna?

– Frågan man ställer sig är vad man vill ha ut av det. Vem det än är som säger det och med vilket syfte de än säger det så är det såklart oroväckande. Men det är ingenting man kan styra. Folk har väl konakt med någon, någon jobbar för någon. Jag vet inte.

Han har ingen aning om vem som berättade för medierna att han skulle åka hem, säger han.

– Och jag har inte lagt någon energi på det heller, säger han.

Artiklarna ledde till en del hot och hat i sociala medier.

– Jag förstår att folk reagerar, men samtidigt är det inte det jag är orolig för, utan jag är orolig för hatstormen som kommer efteråt. Tyvärr är det så och jag försöker bara skydda min familj. Det var mer det som tog hårt, att det var mycket mot min familj, säger han.

Anledningen till att han åkte hem var ljumskproblem som han dragits med länge, men nu tycks ha fått bukt med.

– Jag har haft problem i två år med just det området, och jag vet vilket helvete det är. Jag ser andra som har det och lider med dem, men just nu så vill jag inte tänka på det, det är förbi för mig, jag har spelat 90 minuter, tajta matcher med tre dagars mellanrum, då känner jag att då är det ingenting att fundera på. Samtidigt som jag vet att det är jätteviktigt att ta hand om kroppen.

Flera nya spelare klev fram i de senaste matcherna, mot Norge och Rumänien, och Forsberg gillade det han såg.

– Jag tycker att vi har fått in spelartyper som ändrar hur vi spelar offensivt. Jag tror det är det som svenska folket älskar, när det kommer in nytt blod, som gör sin grej och tar för sig. Det är kul, det är precis vad vi behöver och jag tycker man ser i de två senaste landskamperna att vårt anfallsspel var mycket bättre. 

– Framförallt mot Malta vill jag ha ett sprudlande anfallsspel.

Det ser ut att kunna bli två mycket olika matcher som väntar, en mer mer offensivt utrymme Malta och en betydligt defensivare mot Spanien. Forsberg säger att han inte har några problem att byta roller.

– Det har jag gjort hela tiden, jag har haft den omställningen från att gå från en väldigt offensiv roll i Leipzig till en defensiv i landslaget. Och jag jag aldrig klagat på det, jag har aldrig gått till Janne och sagt att såhär vill jag inte ha det, jag tycker inte om det, utan jag har alltid velat vara med i landslaget och inte haft någonting emot det. Jag vet om att det är där vi är i näringskedjan när vi möter stornationerna.

Men han talar passionerat när han kommer in på vad ett offensivt spel ger.

– Som offensiv spelare vill man ha bollen, man vill hitta kombinationer. Och jag tycker att vi visade mot Norge och Rumänien att det finns mycket att plocka av, det finns en väldigt god tanke med en, två tillslag, och att det finns en idé i det vi gör. Det skapar så mycket mer när du tar fram bollen! Det öppnar upp så mycket, och jag tycker att det är på rätt väg, och det kände man i de två matcherna.