Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Fotboll

England får hedra krigsoffer på matchtröjan

En vallmoblomma på landslagsmålvakten Joe Harts arm. Nu tillåter Fifa England att hedra krigets offer.
En vallmoblomma på landslagsmålvakten Joe Harts arm. Nu tillåter Fifa England att hedra krigets offer. Foto: Matt Dunham/AP/TT

Nu backar det internationella fotbollsförbundet (Fifa). England, Skotland, Wales och Nordirland får hedra offren för krig på sina matchtröjor.

I Storbritannien är det tradition att fästa en vallmoblomma på kavajslaget som en hyllning till krigets offer, i samband med årsdagen i november varje år av vapenstilleståndet efter första världskriget 1918.

Men när de fyra brittiska landslagen laget bar vallmoblomman på sina matchtröjor i fjol blev de bötfällda av Fifa, med hänvisning till förbudet om politiska symboler på dräkterna. Det fick självaste premiärminister Theresa May att kritisera Fifa och nu backar förbundet.

I nya riktlinjer från Fifa tillåts vissa ”initiativ” på matchtröjorna i samband med nationella eller internationella högtider. Men då måste motståndarlaget ge sitt tillstånd.

England, som väntas säkra VM-platsen redan i oktober, planerar en träningsmatch mot Tyskland i november och det tyska förbundet uppges redan ha gett klartecken till engelsmännen att spela med vallmoblomman på matchtröjan.

Läs mer: Vallmobråket mellan FA och Fifa blottar den brittiska militarismen (vallmon och Fifa har upprört förut)