Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-24 11:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/enkat-vad-tycker-du-om-fotbollens-samarbete-med-spelbolag/

Fotboll

Enkät: Vad tycker du om fotbollens samarbete med spelbolag?

Svenska fotbollförbundet har haft samarbete med Svenska spel under lång tid. Foto: Patric Söderström/TT

Vad anser du om att Svenska fotbollförbundet och Svensk Elitfotboll arbetar med spelbolag som Svenska spel och Unibet med tanke på spelberoende och matchfixning?

DN har ställt frågan till spelare, tränare och klubbchefer.

Rätta artikel

Markus Rosenberg, anfallare Malmö FF:
– Det är inget jag står bakom. Jag skulle aldrig själv få för mig att göra reklam för spelbolag, det är inget jag kan ta på mitt samvete. Jag har sett folk med spelproblem, det är betydligt mer utbrett än vad man tror men själv har jag aldrig haft några problem.

Ola Andersson, sportchef IK Sirius:
– Anledning nummer ett till att man har det är att pengarna måste in, så är det ju. Det är inte alla gånger klockrent. Man måste fortsätta jobba med att uppmärksamma vad som är etiskt korrekt och verkligen ser till att man har sina anställda inom uppsikt. Rent generellt gäller det att uppmärksamma, titta på signaler och uppträda etiskt korrekt. 

Stefan Billborn, huvudtränare Hammarby:
– Snabba spel och tillgång till snabba pengar och enkelt att få tag i pengarna i dag genom sms-lån, det är klart att det finns upphov till stora tragedier. Det är klart att det är viktigt att ta på allvar. Samtidigt är det otroligt svårt att komma åt, framför allt för att det spelas via internet och att det finns i telefonen. Dessutom finns det en massa personer utanför idrottsrörelsen som vill sko sig på det här. 

Mats Enquist, generalsekreterare Svensk Elitfotboll:
– Jag är för det och vet inte vad som är så annorlunda i år. Vi har haft liering med spelbolag sedan 1934 så vi är ganska vana vid det. Nu har vi möjligheten att påverka, man får dels en insyn i hur spelbolagen tänker och agerar. Det innebär också att vi sätter av pengar från de avtalen för att motverka både matchfixning och spelberoende som vi annars inte skulle kunna göra.

Bosse Andersson, sportchef Djurgården:
– Det har väl inte undgått någon att det är en väldigt aggressiv marknadsföring. Spel kan bli ett beroende och jag tror att det har ökat lavinartat de sista åren med tanke på lättillgängligheten. Man kan spela på vad som helst, det tror jag drabbar alla. När man gör ett avtal medför det också ansvar och den balansgången är väldigt viktig. Det krävs ett stort ansvar, dels från oss klubbar, dels från svensk elitfotboll men även Unibet i framtiden. 

Joachim Björklund, assisterande tränare Hammarby:
– Jag kan förstå att det är diskussion om det men samtidigt så lever vi i en värld där ekonomin styr. Jag ska inte lägga för många egna värderingar i det förutom att jag inte spelar själv. Det är en komplex situation, ska man ta den så får man se till att man är konsekvent i alla sådana frågor.

Tom Pettersson, försvarare Östersund:
– Jag har inte hundra procent koll på hur avtalen ser ut. Det är väl tanken att det ska generera mer pengar i ligan, ur det perspektivet är det väl bra. 

Stefan Andreasson, klubbchef Elfsborg:
– Det viktiga är att det är seriösa bolag och att man jobbar med frågan. Min bild är att man kan motverka mer om man engagerar sig än att ställa sig helt utanför.

Henok Goitom, anfallare AIK:
– Jag ser inte någon skillnad på Svenska spel eller Unibet. Det är lite separata frågor, det ena är att matchfixning aldrig är bra och det andra är att om sponsring kan komma in som gör svensk fotboll bättre är det en annan sak. Men sedan är frågan, de pengarna som kommer in, är det på grund av människors missöden i livet. Man måste gå mycket djupare för att jag ska kunna ge ett bra svar. Att bara ge ett ytligt svar känns på något sätt oansvarigt. 

Joel Cedergren, huvudtränare Gif Sundsvall:
– Jag har inte tänkt något på det. Jag tror att det är bra att Svenska fotbollförbundet tar ansvar för spel och försöker verka för ett rimligt spel, mot spelberoende och att man försöker hitta partners för det. Om det leder till det tycker jag att det är bra. 

Tibor Brink Joza, försvarare Falkenberg:
– Det är klart att det inte är bra med matchfixning och det vill man ju få bort från fotbollen. Det är inte kul då det blir spel på matcher och att det ska påverka. Och det här med spelmissbruk är naturligtvis inte kul, det kan ju gå så långt att man spenderar mycket pengar och att det inte finns något stopp, så det vill man också få bort. 

Poya Asbaghi, huvudtränare IFK Göteborg:
– Det är säkert ett problem inom fotboll. Om du går till ditt jobb inom näringslivet och pratar om att du spelade bort flera tusen kronor på en fotbollsmatch kommer det bemötas med mycket mer överraskande ögon och det kommer inte vara okej på något sätt. Men inom fotbollsvärlden är det inte lika konstigt och då är det enklare för fotbollsspelare att hamna i dessa problem. 

Per-Ola Ljung, huvudtränare Helsingborg:
– Jag ber om ursäkt men det här är inte riktigt något jag kan svara på. 

Jens T Andersson, klubbdirektör AIK:
– Det är en bransch som i mycket bygger på idrotten så jag tror att det är ofrånkomligt att man samarbetar. Vissa spel är tyvärr inte speciellt motarbetande mot matchfixning, det vill säga när du kan spela på första inkast eller första hörnan.

Kaj Pettersson, tf försäljningschef IFK Norrköping:
– Jag anser att spelbolagen har ett stort ansvar i det här. Varje spelbolag måste ta sitt ansvar över hur de rekryterar spelare.

Alexander Jeremejeff, anfallare Häcken:
– Jag har väl inte reflekterat över det. Jag visste inte ens om det. Det är ett uttalat problem med spelmissbruk, vi har ju möten om det inför säsongen, men vilka som går in och sponsrar vad det har jag ingen koll på.

Anders ”Puskas” Ljungberg, MFF-legendar:
– Jag tycker det låter lite omoraliskt. För det första gillar jag inte spelbolagen, för det lockar mycket människor som inte klarar av att hålla i spelet. Och kommer då fotbollsorganisationen in i det så blir det inte riktigt rätt.

Speldjävulen fortsätter ge Gerzic ångest – ”Jag vaknar kallsvettig på nätterna”