Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-22 21:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/enkat-var-2018-ett-svagt-ar-for-domarna/

Fotboll

Enkät: Var 2018 ett svagt år för domarna?

Stefan Johannesson under en match i allsvenskan 2018 mellan Norrköping och Sirius. Foto: Stefan Jerrevång/TT

Domarbasen Stefan Johannesson tyckte att 2018 var ett svagt år för domarna i allsvenskan. DN har ställt frågan till spelare, tränare och klubbchefer: Håller du med?

Rätta artikel
Foto: Henrik Montgomery/TT

Joel Cedergren, huvudtränare Gif Sundsvall:
– Det är väl bra om de är självkritiska och tittar på det domarna har gjort och vad de kan göra bättre. I det stora hela tycker jag att vi har bra domare i Sverige, sedan finns det enskilda matcher där jag var besviken. Var det så att de hade ett sämre år så får vi hoppas att det blir bättre i år.

Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

Stefan Andreasson, klubbchef Elfsborg:
– Nej, jag har lärt mig. Jag var mer engagerad i domarfrågan för tio år sedan. För egen hälsa, energi och kraft så har jag faktiskt lagt det åt sidan. Domarna finns där och gör givetvis misstag ibland men det gör fotbollsspelare också. Det är ingen stor fråga, domarna är jämna och bra.

Foto: Mathias Bergeld/Bildbyrån

Mats Enquist, generalsekreterare Svensk Elitfotboll:
– Ja, det var ett övergångsår mellan generationer och vi hade en del situationer som inte föll så väl ut. Det är kul att domarna själva känner att de ska vässa sig inför den här säsongen. Ibland har man bättre och ibland sämre dagar, så är det väl med alla.

Foto: Andreas L Eriksson/Bildbyrån

Joachim Björklund, assisterande tränare Hammarby:
– Nej, det gör jag inte. Jag lägger ingen kritik på domarna. Jag vet att de går ut varje match och gör sitt bästa i svåra situationer, om det blir en eller annan miss så får man acceptera det, det är inget att skylla på och det brukar jämna ut sig.

Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

Bosse Andersson, sportchef Djurgården:
– Det är väl bra att de är kritiska, det fanns säkert några enskilda händelser där domaren kom i centrum och det viktigaste tycker jag är att man är medveten om vilken säsong man har gjort. Att man jobbar framåt för att det ska avgöras på fotbollsplan och inte på enskilda domarinsatser. Vi hoppas på ett gott 2019.

Foto: Johan Axelsson/Bildbyrån

Tom Pettersson, försvarare Östersund:
– Det är jäkligt svårt att säga då man inte ser alla matcher men det fanns vissa matcher som vi spelade där de kunde ha varit bättre, så är det ibland, de är säkert bättre i år.

Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

Markus Rosenberg, anfallare Malmö FF:
– Nej, de kanske inte gjorde någon jättesäsong heller. Men de var inte sämre än vanligt, det tycker jag inte.

Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

Tibor Brink Joza, försvarare Falkenberg:
– Jag kan faktiskt hålla med lite där, de hade en del bedömningar som blev lite avgörande tycker jag.

Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

Ola Andersson, sportchef IK Sirius:
– Jag var inte inne i verksamheten jättemycket förra säsongen, jag kan inte säga att det varken var bättre eller sämre.

Foto: Jesper Zerman/Bildbyrån

Henok Goitom, anfallare AIK:
– Jag har väl inte reflekterat så mycket över det. Det är väl enstaka matcher där det kan gå lite fel och enstaka matcher där det blir helt rätt. Då jag pratat med domarna tycker jag ändå att de haft en bra ton och man har kunnat ha en dialog med dem.

Foto: Henrik Isaksson/IBL

Poya Asbaghi, huvudtränare IFK Göteborg:
– Jag tycker att det var tufft mot oss, det var min uppfattning. Sedan har jag full förståelse för domarna och jag har aldrig varit med om en match där vi har spelare som inte gör några misstag. Då vore det konstigt att man ska ställa det kravet på en domare att de på 90 minuter inte ska göra några misstag. Jag vet inte hur hård man ska vara i sin kritik eller om vi ens har rätt att vara det.

Foto: Jonas Ljungdahl/Bildbyrån

Per-Ola Ljung, huvudtränare Helsingborg:
– Nu var vi ju i superettan förra säsongen och han har väl uttalat sig kring allsvenskan och därför har jag inga kommentarer till det. Vi förväntar oss en bra nivå helt enkelt.

Foto: IFK Norrköping

Kaj Pettersson, tf försäljningschef IFK Norrköping:
– Domare är människor de också och det görs misstag. Vissa situationer kanske var lite speciella men man måste respektera att de gör sitt bästa.

Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

Stefan Billborn, huvudtränare Hammarby:
– Det fanns väl lite att önska ibland men samtidigt ska man veta att det är en jäkla utsatt position, det är nog inte alltid så lätt.

Foto: Mikael Sjöberg/TT

Jens T Andersson, klubbdirektör AIK:
– Det var väl inte det bästa året för domarna, samtidigt tror jag att vi i svensk fotboll kommer att få fatta ett beslut att det är domarna som bestämmer vad som gäller under en match. Det behöver hela fotbolls-Sverige ställa sig bakom för just nu känns vi lite svajiga med protester åt alla håll och kanter. Vi behöver på ett tydligare sätt ställa oss bakom domarna.

Foto: Michael Erichsen/Bildbyrån

Alexander Jeremejeff, anfallare Häcken:
– De är människor och ska avgöra händelser på en splitsekund under en match med mycket känslor och trötthet, så jag tycker det är tufft att säga så. De gör väl sitt bästa.

Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

Anders ”Puskas” Ljungberg, Malmö FF-legendar:
– Jag håller med om det fullkomligt. Jag tycker domarkåren har blivit sämre. Och tänker man på att de blivit heltidsanställda så borde de ha blivit bättre. Men de har ett svårt jobb, speciellt som man i dag spelar lite mer småfult och det är inte alltid lätt att bedöma det.

 

Enkät: Bör VAR införas i allsvenskan?