Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-24 11:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/enquist-om-polisens-metoder-hart-mot-hart-tills-de-viker-sig/

Fotboll

Enquist om polisens metoder: ”Hårt mot hårt tills de viker sig”

Mats Enquist på Svensk Elitfotboll. Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

Polisens allt hårdare tag oroar de allsvenska klubbarna.

– Det här visar att det är lite Englandsinspirerat, hårt mot hårt tills de viker sig. Jag är bara rädd för att den strategin kommer att leda till tråkigheter, säger Mats Enquist på Svensk Elitfotboll.

Allsvenskan gör uppehåll, men den infekterade debatten om polisens arbete har inte lagt sig. 

– Kommer vi inte till några lösningar är jag orolig att vi under hösten kommer att få se typer av händelser vi inte sett på länge, fruktar Enqvist. Är det värt det?

Hårdare visitationer, förbud mot stora flaggor på läktarna och ökade krav på arrangemangen är några av de punkter som supportrar och klubbar reagerat mot.

Men det handlar också om batongslag mot åskådare och bortbussning av tonåringar till förorter långt från arenan.

– Vi har haft en bra utveckling med mycket få incidenter med våld mot besökare, polisen eller ordningsvakter under de senaste fem åren, nu ser man att det börjar knaka på match efter match, jag är jätterädd för det här. Börjar man väcka de här grupperna så kommer betydligt fler att bete sig illa, och det riskerar att drabba oskyldiga. Det här skapar medvind för den lilla våldsgrupp som tyvärr finns ute i samhället. För dem är det jättekul att finnas med och hata snuten, det är ju det sista vi vill, säger Enquist.

På Statskontorets uppmaning ska polismyndigheten se till att få ned bemanningen på olika arrangemang.

– Det är skäligt att diskutera hur vi kan ha så få poliser som möjligt men vi kan inte göra det när man slänger in en sådan otroligt hård kampanj och retar upp allt och alla. Då kommer det verkligen behövas polis och ordningsvakter. 

Polisen har haft som policy att inte gå upp på läktaren när supportrar använder pyroteknik på grund av att skadan som kan uppstå inte är i paritet med det brott som begås.

– I nya tillstånden kräver polisen att vi gör det i stället med våra ordningsvakter. Gör man det inte så åtalar man arrangören. Man måste ha en eftertanke om hur man agerar. 

Enquist undrar hur polisen tänker.

– Om välutbildade poliser inte får gå upp på läktaren så ska klubbarna gå upp med privatutbildad personal som kanske har en utbildning på två veckor. 

I dag ställs också betydligt högre krav på antalet ordningsvakter klubbarna måste ta in för att uppfylla polisens krav.

– Det gick ju till och med så långt att Dalkurd spelade utan publik för de kunde inte få ihop ekonomin med så många vakter som krävdes. Vi är i högsta grad oroade över de nya polisvillkoren och är oroliga för att det kommer leda till våldsspiral. Vi är inte riktigt glada för den situationen.

Enquist är besviken på utvecklingen under våren.

– Vi har jobbat för att kvalitetssäkra arbetet och ta bort konflikthärdarna. Det som händer nu går i motsatt riktning.  

Polis till supporter: ”Ska jag bryta fingret på dig?”

Läs mer: Svensk elitfotboll: ”Vi är inga anarkister” 

Läs mer: Joakim Carlson: Våldsmonopolet måste börja lyssna på fotbollssupportrarna