Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fotboll

Erik Hamrén: ”Mitt jobb är fotbollsmässigt”

Foto: Marcus Ericsson/TT

Säkerheten, och lämpligheten i att möta Turkiet på bortaplan på torsdag stod i fokus när fotbollslandslaget samlades i Stockholm på måndagen.

Och förbundskapten Erik Hamrén levererade dessutom ”bomben” att Zlatan slipper göra resan till Antalya.

– Mitt jobb är fotbollsmässigt, och Turkiet är fotbollsmässigt för mig en intressant motståndare. Jag litar på de som har hand om det säkerhetsmässiga, svarade Hamrén på frågan om landskampen i Turkiet är lämplig.

– Andra tar beslut rent politiskt. Så det har jag inga större problem med.

Och angående Zlatans ledighet svarade han:

– Den här funderingen hade jag redan innan säkerhetsläget i Turkiet förvärrades. Vi ska inte bränna ut honom (Zlatan) till sommaren.

– Jag har under en tid funderat över hur man ska kunna bevara hans hysteriska form. Men man kan inte påverka hans situation i Paris.

– Han har spelat många matcher, och kommer att spela många matcher under våren. Jag frågade inte om han känner sig sliten, utan såg det som en bra lösning. Erbjöd honom att stå över matchen mot Turkiet, och han tackade ja.

Foto: Ludvig Thunman/BildbyrånFoto: Ludvig Thunman/Bildbyrån

Landslagschefen Lars Richt sade att guvernören i Antalya har gett sina garantier på att det är så säkert som det kan vara, att det inte finns inga indikationer på att något skulle kunna hända i Antalya.

– Vi har pratat med UD, turkiska förbundet, Fifa och Uefa, vi har lagt ner mycket energi på den här frågan senaste veckan, efter Ankara-attentatet. Så det är en speciell situation som måste diskuteras noggrant. Säkerhet går för allt annat. Och kände vi att det fanns risk skulle vi inte åka.

Mittfältaren Albin Ekdal sade att det är klart att det inte är saker man vill tänka på inför en match.

– Det är klart att det är väldigt tragiskt det som sker i Turkiet och Syrien. Men det är en match som varit planerat länge, och Svenska fotbollförbundet gör bedömningen att det är säkert dit vi ska. Och då får vi spelare helt enkelt lita på det, och försöka fokusera på matchen, sade Albin Ekdal.

Är det något ni spelare pratar om sinsemellan?

– Ja, självklart. Det har inte gått förbi någon att det varit oroligt i Turkiet senaste dagarna. Så det är klart att alla berörs på ett eller annat sätt. Så det är klart att det ligger i bakhuvudet och spökar lite. Men har förbundet gjort sin läxa korrekt så litar vi på dem, och då åker vi ner.

Du känner personligen ingen oro?

– Nej.

Reaktion från familj och vänner?

– Morsan var lite orolig när jag sade hej till henne i morse. Men hon har varit orolig under alla mina 27 år, så det är inget nytt.

Läs mer: Ingen Zlatan mot Turkiet

Fakta. Landslagets program

Fotbollslandslagets program inför matchen mot Turkiet:

21 mars: Träning, Friends Arena, Stockholm.
22 mars: Träning, Friends Arena.
23 mars: Träning, Friends Arena. Avresa till Antalya.
24 mars: Turkiet–Sverige, landskamp Antalya Stadium kl 19.45.