Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 10:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/esk-gruppdynamiken-tog-u21-laget-anda-hit/

SPORT

Esk: Gruppdynamiken tog U21-laget ända hit

Sveriges U21-landslag – ett lag där spelarna lyfter varandra.
Sveriges U21-landslag – ett lag där spelarna lyfter varandra. Foto: Matthias Schrader

De svenska superhjältarna hade för länge sedan vunnit alla svenska hjärtan som fanns att vinna. Men det fanns mer.

När Oscar Hiljemark lyfte pokalen var det beviset för att U21-laget vunnit det största skrällguldet i svenska idrottshistorien.

Ju äldre kvällen 30 juni 2015 blev – desto svårare blev det att andas av spänningen.
Sverige hade varit nedpressat och utspelat av Portugal. Men Sverige hade rest sig som vanligt och ju längre matchen led – desto lättare blev det att höra miljoner svenska fotbollshjärtan slå för ett gäng magiska fotbollskrigare i gult och blått.

Efter ett satans sagolikt straffdrama vann Sverige ett guld som borde varit omöjligt att vinna.

Men det här fantastiska fotbollslaget har ett varumärke. Det är att ständigt visa att ordet omöjligt inte existerar.

De här unga männen har gjort 2015 till fotbollssommaren som aldrig sade nej.

För första gången sedan 1948 vann ett herrlandslag ett stort fotbollsguld. Vi kanske får vänta lika länge på nästa och det är bara en av tusen anledningar till att Håkan Ericsons alla guldhjältar är värda att hyllas som kungar i Kungsan under onsdagen.

Den lille gigantiske Oscar Lewicki som svepte och dammsög musten ur Portugals attacker och skapade grunden för egna.

Den lika lilla men store Simon Tibbling som visade vägen genom att börja våga hålla i bollen och den väldige Isaac Kiese Thelin som hela tiden fanns där uppe som ett passningsmål.

De underbara ytterbackarna Ludwig Augustinsson och Victor Nilsson Lindelöf som vågade fylla på och hota och snurrfinta.

Målvaktshjälten Patrik Carlgren som jag omöjligt trott är de 188 centimeter faktarutor säger men eftersom inget är omöjligt så är han säkert det.

Och så. The One And Only. John Guidetti. Symbolen. Stjärnan. Som såg slutkörd ut efter en timme men som varit med om mycket värre strider än det här i fotbollslivet och vet att enda sättet att ta sig ur är att ta vägen framåt. När han klev fram och dunkade upp den första svenska straffen i krysset visade han vad det här laget är gjort av.

Alla andra spelare är lika stora hjältar.

Foto: Carl Recine/Reuters

Det här är ett lag av alla sorters svenskar så som Sverige ser ut 2015. Det är en av miljoner anledningar till att så många och så många sorters svenskar blivit förälskade i det här laget.
Det spelar ingen roll var du kommit ifrån. Det enda som spelat roll är vem du är, hur du är och vad du gör när du är framme i det där LAGET.

Med sin framgångsrika blandning kan det här laget visa vägen för det här landet.
     Det är inte det största guld ett svenskt idrottslag vunnit.

Men inget guld i den svenska idrottshistorien har haft en större skrällstämpel på sig.
Att Sverige hade ett fungerande försvarsspel för att nå den här framgången är självklart. Det är inget unikt för Sverige. Inget lag går långt i en fotbollsturnering utan att sätta försvaret.
Men för en liten fotbollsnation är personkemin och dynamiken i gruppen som sätts ihop minst lika viktig.

Och där har Sverige fallerat i många år.

Det tycker inte bara jag. Tomas Brolin säger till Aftonbladet att han i årets U21-lag för första gången sedan 1994 sett det han själv upplevde med laget som då tog VM-brons. Ett lag med spelare som lyfter varandra.

Ett decennium och lite till efter det där bronset hade Sverige trupper som hade fler stjärnor än 94-laget men inte var i närheten att nå lika långt.

Jag är övertygad om att det berodde på att gruppkänslan inte höll hela vägen.
Att det finns grupperingar i en trupp är naturligt. Men i Lagerbäcks landslag var det sprickor som bara blev djupare och bredare och två av de stora stjärnorna - Fredrik Ljungberg och Zlatan Ibrahimovic - kom bara längre och längre ifrån varandra. Det var en lyx Sverige inte hade råd med.

Så är det något som återuppstod under tjecksommaren -15 är det i första hand inte försvarsspelet. Utan det där som är så svårt att coacha fram, det bara uppstår när vissa människor hamnar tillsammans. En gruppdynamik som växer på vägen och gör lagets styrka större än summan av de enskilda spelarnas kvaliteter.

Det där - den kollektiva styrkan - borde inte vara något som sticker ut hos ett svenskt landslag, ingen spetskompetens. Det måste vara en självklar grund alla som blir uttagna alltid gör allt för att skapa.

Det här U21-landslaget har visat alla andra svenska landslag i alla andra sporter att det är så här ett kollektivarbete ska se ut.

Dessutom har Håkan Ericson varit suverän på att anpassa spelstilen efter materialet. På A-lagsnivå var Lars Lagerbäck för försiktig med sitt stjärngäng och Erik Hamrén har varit för optimistisk med ett mer mediokert manskap.

På klubbnivå kan man bestämma sig för en spelfilosofi och värva spelare därefter.
I landslag kan man resonera likadant men det kan kräva att bra spelare offras för ett system. Då är det oftast vettigast att anpassa systemets stil efter spelarna.

Det gjorde Håkan Ericson och när spelarna sedan fick till personkemin blev det den största framgången bland herrlandslagen på väldigt, väldigt länge.

Läs mer: EM-guld till Sverige efter straffdrama