Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Fotboll

Esk: Vinst är allt som betyder något nu

Sverige möter Kazakstan i VM-kvalpremiären på tisdagen.
Sverige möter Kazakstan i VM-kvalpremiären på tisdagen. Foto: Fredrik Sandberg / Scanpix
Efter fejkade mynt med påhittade valspråk. Efter att ha blivit sönderdansat av Brasilien och skuggboxats mot Kina. Nu är det på riktigt. Nu är det bara en mening som gäller. Segern framför allt.

Och attityden är viktigare än allt annat.

Under Hamréns tid har det dansats och skrattats och testats och letats men vissa lösningar lyser fortfarande med sin frånvaro och därför är det bara att gå tillbaka till grunden för all elitfotboll.

Sverige har letat efter att hitta sitt spel i snart tre år. Man ska aldrig göra fotboll svårare eller krångligare eller märkvärdigare än vad det är. Borats bröder ska inte behöva bli en svår och krånglig motståndare om Sverige bara gör det enkelt, gör det bra, gör mål.

Under Hamréns tid har det snackats en hel del. I kväll behövs lite snack och mycket målverkstad.

I går snackade han om att ”det är lätt att vara vinnare när man vinner”.

Well, det är lättast att vinna om man gör mål men när Erik Hamrén pratade om kvällens viktiga punkter sade han 1) göra en bra match, 2) inte tappa boll i farliga lägen, 3) få till de fasta situationerna.

Och sen, först sen, pratade han om effektiviteten. Jag vill se den där listan vändas upp och ner.

Jag vill se mer dödarinstinkt än vackert spel.

Jag vill se mer av spelare som avslutar utan att tveka än tålamod.

Det är sensommar i Malmö och det var underbara minuter i solen under landslagets sista träning, men det är en istid som väntar vid poängförlust.

Vägen till Rio blir lång och bökig även vid vinst och om det inte blir seger mot Borats bröder kommer Hamréns gäng inte att komma fram.

Råsunda var fyllt mot Brasilien, Vänskapsarenan kanske blir full mot England (trots sanslösa priser och många platser kvar), men det där är poänglösa punkter i fotbollshistorien många vill vara med och pricka av.

Om Sverige ska släpa med sig poängtapp mot Kazakstan in i 2013 kan Vänskapsarenan snabbt förvandlas till en vit elefant, ett ironiskt byggprojekt, ett skrytbygge för ett iskallt landslag.

Officiella publiksiffran (9.073) på Olympia förra veckan skulle imponerat på nordkoreanska match­arrangörer. När jag i helgen sade till folk att jag skulle till Malmö var motfrågan:

– Varför mdå?

– Det är VM-kval.

– Ska Sverige spela? Mot vilka?

Publikfiaskot mot Kina visar att en Zlatan gör ingen landslagshype längre. Segrar är enda garanten för stort intresse.

Förra VM-kvalet började med ett galet 3–5–2-försök i Albanien. Det var många nya siffror men inga mål i matchen och VM-drömmen dog i praktiken redan där.

Under 2000-talet har det bara hänt en gång att Sverige nått slutspelet utan kvalseger i premiären. Inledande 0–0 mot Lettland 2002 spelade ingen roll, kvalgruppen till EM 2004 var löjligt lätt. Sverige kunde ha spelat barfota och ändå hamnat i Portugal.

Hamrén har fortfarande problem med vem som ska spela till vänster på mittfältet och höger längst bak. Jag lanserade i våras Vem som Helst som vänstermittfältare. Det var ett försök till skämt men skämtförsök som blir på allvar är inte kul.

Visst, Hamrén har hattat men det största felet är att spelare som fått chansen där ändå inte tagit den.

Det troliga är att Ola Toivonen får ny chans där. Centralt vill jag se Rasmus Elm och Anders Svensson bakom Zlatan Ibrahimovic.

Anders Svensson har inte blivit sämre på två månader men kommer inte att bli bättre på två år. Därför får han spela på lånad tid innan Kim Källström är tillbaka, Anders instick kommer att behövas mot ett lag som backar hem.

Pontus Wernbloom fick priset som matchens spelare mot Kina och det säger bara allt om Sverige i den matchen. Wernbloom är bra men lär knappast bli mycket bättre.

Med Rasmus Elm är läget helt annorlunda. Han har inte varit så bra som väntat men jag tror fortfarande att han kan bli så mycket bättre.

Jag har inte slutat tro att Rasmus Elm kan bli spelaren som går i täten för ett Sverige som spelar bättre och vinner mer.