Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Fotboll

Ett utskällt fotbollslag gjorde hela Ryssland lyckligt

Foto: Beatrice Lundborg

Ryska folket hade inte haft höga förväntningar på sitt lag. Men man har hoppats. Att något fantastiskt skulle hända. 

När slutresultatet mot Saudiarabien skrevs 5–0 till Ryssland höll Luzjnikistadion på att lyfta. 

Jublet steg högt mot sommarhimlen. Det utskällda laget höjde huvudet. 

– Vi har planerat detta sedan februari!  Det är bara en gång i livet man får gå på fotbolls-VM på hemmaplan. Vi är otroligt glada över att få uppleva det, säger Jelena och Igor Solkin, som kommer gående mot stadion viftande med den ryska vitblåröda flaggan. 

De är verkligen lyckliga – så lyckliga att ansiktena formligen strålar. Ryssland ska spela sin första VM-match. Landslaget har blivit utskällt och gjort till åtlöje av sina egna inför VM, men någon timme inför avspark utanför Luzjniki är det bara kärlek som gäller. Kärlek och hopp.

– I dag är seger det enda som räknas. Men på det hela taget hoppas vi på att gå vidare, trots att laget inte har förberett sig särskilt bra. Alla är medvetna om den saken. Men vi hoppas i alla fall, säger Igor.

– Hoppet är det sista som dör, tillägger Jelena Solkina.

Också Natalja Solovjova och Dmitrij Baklanov tror på  Ryssland.

– Vi bor utanför Novgorod och har kört bil i ett dygn för att komma hit. Det var svårt att få biljetter. Vi hängde tre timmar mitt i natten på Fifas sajt innan vi lyckades, säger Natalja, som har målat små ryska flaggor på kinderna.

Vilka är era chanser?

– Vi vinner! På hemmaplan vinner vi. Jag bryr mig inte om att vårt lag har kritiserats, de har förberett sig så gott de kan. Och hemmapubliken kommer att lyfta dem! säger hon.

Ryssland. Fans. Natalja Solovjova och Dmitrij Baklanov
Ryssland. Fans. Natalja Solovjova och Dmitrij Baklanov Foto: Beatrice Lundborg

Under öppningsceremonin sjunger Robbie Williams för en fullsatt stadion tillsammans med operasångerskan Aida Garifullina. När Rysslands president Vladimir Putin äntrar tribunen är han tydligt och klart djupt tillfredsställd. Det är det här Putin har strävat efter i åratal – att få stiga fram i rampljuset i ett sammanhang där Ryssland inte beläggs med böter och sanktioner, inte förebrås för annekteringen av Krim och kriget i Syrien, där man bara får vara värd för ett grandiost evenemang som hela världen älskar.

– Jag gratulerar er, hela vår stora, internationella, vänskapliga fotbollsfamilj, till den viktigaste turneringen i världen. Det är första gången Ryssland står för värd för detta magnifika idrottsevenemang, och det är vi mycket glada över, säger Putin.

Efter några minuter börjar många i publiken bua. De har kommit hit för att titta på fotboll och inte lyssna på Putin. 

Foto: Beatrice Lundborg

Avspark. Hela stadion står på tå. Det ryska laget grötar ihop vartenda anfall, saudierna trycker på och det ryska försvaret verkar närmast vara i upplösningstillstånd.

Mycket tyder på att katastrofen står bakom hörnet.

Ryssarna stångar sig framåt. När Jurij Gazinksij nickar in 1–0 i tolfte minuten är lättnaden på stadion så stark att man nästan kan ta på den. 

Till halvtid går man med 2–0. 

I andra halvlek är det ett helt nytt ryska lag som går ut på plan. Självförtroendet syns. Vackert går det inte att kalla spelet, men Ryssland trycker på.

När Artiom Dziuba nickar in 3–0 är jublet på Luzjniki så starkt att det ringer i öronen. 

– ROSSIJA! ROSSIJA! ROSSIJA! skanderar den fullsatta Luzjnikiläktaren och det är som om stadion nästan lyfter.

Uppe i VIP-logen ses Putin ivrigt diskutera med Fifa-ordföranden Gianni Infantino och den saudiarabiska kronprinsen Mohammed bin Salman. I Syrienkriget är Ryssland och Saudiarabien fiender, här på Luzjnikistadion är de såta vänner – med Fifa-ordföranden Gianni Infantino sittande i mitten. När Ryssland öser in sitt fjärde och femte mål tittar Putin ursäktande på den saudiska kronprinsen och slår sedan ut med händerna. 

Läs mer: Succéstart för Ryssland – då ringde Putin och tackade 

Ju längre andra halvleken lider desto större är jublet. Vuvuzuelorna tjuter tätare och skanderandet tilltar i styrka. Decibelnivån är så stark att det ringer i mina öron. ROSSIJA! ROSSIJA! ROSSIJA! 

Foto: Beatrice Lundborg

När matchen är slut får vi vänta i nästan en timme innan spelarna dyker upp i intervjuzonen. Det är vänsterbacken Jurij Zjirkov som gör entré. Han svarar på frågorna tyst och blygt, klädd i skräddarsydd kostym och våt i håret efter duschen. 

– Saudierna hade några farliga chanser vid vårt mål. Men sedan lyckades vi få kontroll över spelet. Alla som spelade var hjältar, säger han. 

Det var väldigt nervöst inför matchen, konstaterade Zjirkov.

– Hela världen tittade på.

Han nämner inte alla skämt om laget på sociala medier, alla utskällningar i pressen eller den satiriska sången av artisten Semjon Slepakov. (Vid det här laget har den visats 7,2 miljoner gånger på youtube.) 

– Der var en väldigt bra första match. Viktigt att vi vann. Nu ska vi fortsätta. Man kan vinna en match och ändå inte gå vidare från gruppspelet. Så nu hoppas vi att vi spelar på samma sätt i nästa match, säger Zjirkov.

Foto: Beatrice Lundborg

Jag går ut ur den tomma stadion och tänker på hur mycket Ryssland behövde den här segern. På att fotboll är en av världens vackraste grenar och på hur mina ryska vänner har våndats och skämts för sitt lag – och på hur lyckliga de är nu. På hur synd det är att Ryssland inte alltid kan stärka sitt självförtroende uttryckligen genom idrotten. 

Och jag tänker på Natalja Solovjova och Dmitrij Baklanov från en by utanför Novgorod. Någonstans på vägen mellan Moskva och Novgorod kör de just nu hemåt – de hade inte råd att bo på hotell i Moskva utan beslut att köra tillbaka hem samma kväll.

Utan att jag någonsin kommer att träffa dem på nytt vet jag att den här kvällen var en av de finaste i deras liv.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.