Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-18 17:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/etuhu-frias-i-allsvenska-matchfixningsmalet/

Fotboll

Etuhu frias i allsvenska matchfixningsmålet

Dickson Etuhu under förhandlingarna i tingsrätten.
Dickson Etuhu under förhandlingarna i tingsrätten. Foto: Dennis Ylikangas/Bildbyrån

Det var inget mutförsök som ägde rum inför det allsvenska stormötet mellan IFK Göteborg och AIK i fjol. Det slår Stockholms tingsrätt fast och friar Dickson Etuhu och hans 37-årige vän. Däremot konstaterar domstolen att det ”gjorts ett närmande” mot AIK-målvakten Kenny Stamatopoulos om matchfixning.

Rätta artikel

Den tidigare AIK-spelaren Etuhu och hans 37-årige vän hävdar att allt handlade om ett missförstånd. Och inte heller Stockholms tingsrätt anser att det var ett mutförsök som genomfördes på en restaurang i Stockholm två dagar före stormatchen våren 2017.

En vecka efter rättegången kom domen och tingsrätten friar båda de åtalade från åtalet om grovt mutbrott.

– Han är väldigt glad och lättad, säger Etuhus advokat Johan Åkermark till DN.

I domen slås fast att Kenny Stamatopolous gett en trovärdig berättelse, men att det inte räcker för att fälla de åtalade för mutbrott.

”Även om Kenny Stamatopolous framstår som mycket trovärdig och klar över sina minnesbilder, så innehåller hans berättelse vad som närmast får betecknas som citat från samtalet på restaurangen. Det säger sig självt att sådan bevisning måste värderas särskilt omsorgsfullt”, skriver tingsrätten i domen.

Tingsrätten radar upp en rad punkter som talar för åklagarens påståenden, som till exempel att Stamatopoulos var mycket upprörd och rädd efter mötet på restaurangen, att 37-åringen är en storspelare, en så kallad high roller, och att det förekommit stora penningtransaktioner mellan honom och Etuhu under våren 2017, men inget av detta är tillräckligt för att bevisa att ett mutbrott ägt rum. 

Tingsrätten konstaterar att man i det här fallet måste lägga stor vikt vid vad som verkligen sades vid samtalet på restaurangen. Man konstaterar att för att döma för mutbrott måste erbjudandet lämnas klart och tydligt.

”Även om det kan antas att en matchfixning ofta förs på tal i förtäckta och inlindade ordalag så måste det för en fällande dom ändå stå relativt klart dels vad som faktiskt uttalades, dels vad som avsågs med detta. Osäkerheter kring detta måste falla tillbaka på åklagaren”, skriver tingsrätten och konstaterar att försök till muta inte är straffbelagt i Sverige.

Däremot menar tingsrätten att det faktiskt var ett försök till matchfixning som utspelade sig på restaurangen.

”Det som får anses utrett är sammanfattningsvis att ”XX” (37-åringen) och Dickson Etuhu har gjort ett närmande mot Kenny Stam om matchfixning, vilket sedan har följts av någon form av gradvis reträtt. Tingsrätten finner alltså inte klarlagt att samtalet fick ett sådant konkret innehåll att det som framfördes på restaurangen har innefattat ett straffbart erbjudande, skriver tingsrätten.

I AIK råder besvikelse över domen.

–Jag hoppas att åklagaren kommer att överklaga dagens dom från Stockholms tingsrätt. För svensk fotbolls skull sänder domen oroväckande signaler, men förhoppningsvis kommer den nya lagstiftningen som träder i kraft den 1 januari 2019 innebära att det civilkurage som våra anställda visat prov på också speglar kommande domar, säger AIK Fotbolls klubbdirektör Jens T Andersson i ett pressmeddelande och förklarar samtidigt att han är stolt över Kenny Stamatopoulos och tränaren Rikard Norlings agerande.

Kenny Stamatopoulos ångrar inte att han anmälde saken.

– Jag känner mig stolt över att jag tog beslutet att berätta om detta. Jag känner att jag inte kunde göra något annat och jag är också tacksam över det arbete som AIK Fotboll har gjort i detta ärende för mig och min familj. Har jag i och med mitt agerande gjort något för att lyfta fram de uppenbara problem med matchfixningsförsök som finns så känns det trots allt bra, säger Stamatopoulos.

Det var den 16 maj i fjol som Etuhu arrangerade ett möte med sin förre lagkamrat på en restaurang på Hornsbergs Strand i Stockholm, två dagar före det allsvenska stormötet mellan IFK Göteborg och AIK. Med sig på resan från hemmet i Skåne hade han också 37-åringen, som förutom att ha spelat för flera klubbar i superettan också är storspelare. Förundersökningen visar hur han spelat för över fyra miljoner kronor de senaste åren.

Under rättegången visade åklagarna en film, som visar hur männen sitter vid ett bord och samtalar.

Mot slutet ska samtalet enligt Stamatopoulos kommit in på matchfixning. Han medgav i rätten att han aldrig fick ett konkret erbjudande utan att det uttrycktes i ordalag som:

”Vi har kommit hit för att prata med dig om matchen på torsdag.”

”Det skulle väl inte vara dumt att tjäna två miljoner på en match.”

Etuhu och 37-åringen hävdade i rätten att Stamatopoulos fört in samtalet på matchfixning och hävdat att han haft problem med personer från Skåne som ville att han skulle fixa matcher, men att han avböjt. 37-åringen skulle då ha sagt:

”Skulle du ens göra det för två miljoner kronor?”

Stamatopoulos förnekade bestämt under rättegången att det var så det gick till och var tydlig i sin redogörelse, till skillnad från de åtalade.

Dickson Etuhu frias för mutmisstankarna men fälls för det ringa narkotikabrott som han också åtalades för.

DN namnger Etuhu sedan han tidigare valt att träda fram i tidningen och berätta sin historia.

Läs mer: Johan Esk: Det enda som fungerade var larmsystemet – det gör det sällan

Läs mer: Riksidrottsförbundet hoppas domen blir en väckarklocka