Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fotboll

Europadrömmen lever vidare för Djurgården

Othman El Kabir gjorde 2–1-målet för Djurgården.
Othman El Kabir gjorde 2–1-målet för Djurgården. Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

Djurgården hakar på i kampen om andraplatsen bakom serieledande Malmö FF – som betyder Europaspel nästa säsong.

2–1-segern (1–1) hemma mot Gif Sundsvall var ett steg på vägen.

– Det är alltid kul att vara med däruppe så klart, men i fotboll kan det gå fort, säger tränaren Özcan Melkemichel.

Djurgården har inte spelat ute i Europacuperna sedan 2008 när laget åkte ut i därvarande Uefacupkvalet mot Rosenborg i den andra kvalomgången.

I och med 2–1-segern hemma Gif Sundsvall har laget satt sig i position för att vara med i liknande sammanhang nästa säsong – även om det är många matcher kvar att spela.

Upp till tvåan IFK Norrköping (har en match mer spelad) skiljer det nu bara tre poäng efter 14 spelade omgångar från femteplatsen.

Men något snack om topplaceringar vill inte Özcan Melkemichel veta av – trots prestigevärvningar som Andreas Isaksson, Jonas Olsson och Kim Källström i truppen.

– Det är bättre att ta en match i taget. Nu är nästa match det viktigaste och sedan matchen efter den. Det är en klyscha, men vi vet att vi har ett bra lag, och har vi tur och slipper skador och lite annat så vill vi vara med där uppe. Men det är bättre att ta en match i taget än att flyga i väg. Det passar inte. Fötterna på jorden och hårt jobb är det som gäller, säger han.

Ställningen var 1–1 i halvlek efter att Gif Sundsvall tagit ledningen genom Linus Hallenius och Kim Källström gjort sitt första mål för Djurgården i allsvenskan sedan återkomsten i vintras, vilket var hans 27:e totalt i seriesammanhang för Stockholmsklubben.

I den 42:a minuten fick Sundsvallsbacken Marcus Danielsson sin andra varning när han drog hemmayttern Othman El Kabir i armen när han var på väg igenom och visades ut. Något som skulle visa sig kostsamt.

– Jag har sett repriserna på det och jag tycker inte att det var utvisning. Det påverkade matchen jättemycket, säger Joel Cedergren, tränare i Gif Sundsvall.

Efter pausen tog Djurgården över allt mer av spelet. Efter ett handfull fina lägen kom avgörandet i den 64:e minuten när hemmayttern Othman El Kabir fick en djup passning av Elliot Käck och kom rättvänd mot Sundsvallsförsvaret och säkert placerade in bollen till 2–1, vilket var hans tredje mål för säsongen.

För trettondeplacerade Gif Sundsvall var det här den femte raka förlusten.

 

Djurgården–Gif Sundsvall 2–1 (1–1)

Matchbetyg
3 Djurgården tog över mer och mer ju längre matchen pågick. Särskilt efter kvitteringen och utvisningen på Sundsvallsbacken Marcus Danielsson i slutet på den fösta halvleken. Sammantaget en klar och rättvis 2–1-seger.

Matchens lirare
Kerim Mrabti var en frisk fläkt med sin snabbhet och teknik i Djurgårdsanfallet – och fortsätter att visa fin form. Även om det inte blev några mål i den här matchen.

27:e allsvenska målet
Senast Kim Källström nätade för blåränderna var i 5–2-segern – och säsongsavslutningen – hemma mot Öster 26 oktober 2003. Nu var det dags igen för hemvändaren.

Sundsvalls hjärnsläpp
Kort innan pausen tilldelades Marcus Danielsson sin andra varning när han drog hemmayttern Othman EL Kabir i armen som var på väg igenom. Sundsvallsbacken visades därmed ut.

Djurgårdskollen
Anfallaren Gustav Engvall spelade inte på grund av en vadskada, och missar eventuellt även den kommande matchen borta mot Östersund på söndag. Vilket i så fall skulle betyda att han troligen har gjort sitt i klubben då lånetiden från Bristol City löper ut efter helgen. I hans ställe fick Jesper Karlström chansen som forward utan att ta den.