Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-05 19:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/fallande-aik-domen-overklagas-av-aklagaren/

Fotboll

Fällande AIK-domen överklagas – av åklagaren

Åklagaren vill se fängelsestraff för Dickson Etuhu och den medåtalade 38-åringen – överklagar domen till Högsta domstolen. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Den fällande domen i matchfixningsmålet kring Dickson Etuhu och hans 38-årige vän överklagas till Högsta domstolen av åklagarsidan.

– Högsta domstolen måste bedöma hur pass allvarligt man ska se på matchfixning, säger åklagare Johan Lindmark.

I onsdags ändrade Svea hovrätt tingsrättens friande dom i det så kallade AIK-fallet och dömde den före detta AIK-spelaren Dickson Etuhu och hans vän, en annan före detta elitspelare, till villkorlig dom och dagsböter. Mutbrottet ansågs inte som grovt.

Redan på torsdagen begärde kammaråklagare Johan Lindmark att riksåklagaren ska överklaga domen till Högsta domstolen. Han är nöjd med att hovrätten valde att fälla fotbollsspelarna, men inte med brottsrubriceringen och påföljden.

– Jag trycker att det är viktigt att målet prövas i högre instans. Det är viktiga frågor, dels hur man ska se på om det är ett grovt brott, dels hur man ska se på straffvärdet, säger Lindmark, som yrkade på två års fängelse för de båda åtalade för grovt mutbrott.

Åklagaren menar att det finns goda grunder för att matchfixning ska kunna bedömas som ett så kallat artbrott och att påföljden därför ska vara fängelse, även om brottet bedöms vara av normalgraden.

Lindmark säger att det inte finns något tydligt brottsoffer i fallet, men pekar på att stormatchen mellan IFK Göteborg och AIK i maj 2017 fick ställas in med konsekvenser för arrangörer och publik. Han menar att eftersom det handlar om allsvenskan och landets högsta serie är det här fallet extra allvarligt.

Även försvaret flaggade efter den fällande domen för att man kommer att begära prövningstillstånd i HD.

– Jag tror att vi har stora utsikter att lyckas få det, bland annat för att den här rättsfrågan aldrig har prövats, säger Johan Åkermark, Etuhus advokat. 

I samtliga fyra rättegångar som varit kring matchfixning i Sverige har hovrätten ändrat tingsrättens dom. I de så kallade Värnamo- och Kristianstadsfallet valde hovrätten liksom i AIK-fallet att fälla. I Södertäljemålet tidigare i år friades två ungdomsspelare.

– Det här är ett ovanligt ärende och praxis spretar. Det vore väl bra för alla om HD prövade det, säger Peter Dahlqvist, 38-åringens advokat.

Läs mer: Advokaten: Etuhu är chockad och besviken

Jens Littorin: Trots domen är kampen mot matchfixningen inte särskilt framgångsrik