Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Fotboll

Fiats anställda strejkar efter Ronaldos övergång

Fiats medarbetare strejkar efter Juventus köp av Cristiano Ronaldo
Fiats medarbetare strejkar efter Juventus köp av Cristiano Ronaldo Foto: Antonio Calanni/TT

Cristiano Ronaldos övergång från Real Madrid till Juventus gläder många italienare med Juventus-koppling. Dock inte alla.

Nu har medarbetare på Fiat – som liksom Juventus huvudsakligen ägs av familjen Agnelli – gått ut i strejk efter det dyra köpet av superstjärnan.

”Det här är inte acceptabelt”, skriver fackförbundet USB.

Cristiano Ronaldo lämnade nyligen Real Madrid för den italienska storklubben Juventus. Det kostade 105 miljoner euro (över en miljard svenska kronor) att köpa loss superstjärnan, som får en årslön på 300 miljoner kronor.

Många i Italien med känslor för – och koppling till – Juventus är förstås exalterade över denna värvning. Men inte alla.

Medarbetare på bilmärket Fiat – vars huvudägare är familjen Agnelli, som även äger Juventus – går nu i strejk för att protestera mot värvningen, skriver bland annat BBC.

I italienska La Gazzetta dello Sport kan vi läsa citat ur ett pressmeddelande som fackförbundet Unione Sindacale di Basa skickat ut, där man skriver följande:

”Det är inte acceptabelt att medan FCA (Fiat Chrysler Automobiles) och CNH Industrial-medarbetare ska fortsätta att göra stora ekonomiska uppoffringar, lägger företaget hundratals miljoner euro på ett köp av en spelare.

Tidigare har vi fått höra att det är tuffa tider (i företaget) och när anställda och deras familjer tvingas leva på en väldigt liten budget, beslutar sig företaget att lägga stora pengar på en enda mänsklig resurs.”

Vidare undrar fackförbundet om det är rättvist mot de anställda att en värvad spelare ska tjäna flera hundra miljoner per år, medan de inte har så att de klarar sig med sina egna familjer.

Fiats anställda väntas strejka fram till den 17 juli – till att börja med.

Läs mer kring Ronaldos övergång

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.